Leonie Smit, Business Consultant bij First Consulting

02 september 2013 Consultancy.nl

Kun je een korte introductie geven van jezelf?
Na een periode van 3,5 jaar bij Accenture en een korte tijd in vaste dienst bij een mediabedrijf ben ik inmiddels alweer 3 jaar actief bij First Consulting. Sinds 2010 werk ik als business consultant voor First Consulting. Ik vond het toen spannend om voor een relatief kleine organisatie te gaan werken. Dit is me uitstekend bevallen doordat First Consulting mij de uitdaging en mogelijkheden biedt die ik zocht. Daarmee doel ik met name op de ruimte die ik krijg om eigen initiatieven te ontplooien.

Projectmatig werken past goed bij mij. Ik krijg energie van het werken in een hecht team aan een vernieuwend initiatief met een duidelijke business case en concreet belang voor de klant. Mijn leukste projecten vind ik projecten voor bedrijven met een infrastructurele component, zoals netbeheerders, telecom-, televisie- en internetaanbieders. Ik vind dit type bedrijven interessant vanwege hun complexe ketenprocessen en de diversiteit aan activiteiten die binnen die organisaties wordt uitgevoerd.

Waarom ben je na een korte periode in vaste dienst weer begonnen in de consultancy en hoe vind je dat terug bij First Consulting?
Tijdens mijn vorige baan bij een groot mediabedrijf was ik interne consultant. Het grootste verschil met mijn huidige baan was dat ik daar ondanks de projectmatige aard van het werk toch als eenling opereerde. Ik had veel contact met de business, maar droeg niet samen met een hecht team de verantwoording voor een bepaald resultaat. De aanpak van mijn kleine projecten was anders: geen rapportages, geen formele projectorganisatie en geen duidelijke deadlines.

Vrij snel na de start in mijn vorige functie miste ik sparringpartners en dat inspirerende team om samen met de opdrachtgever voor het beste resultaat te gaan. Dit vind ik nu wel terug bij First Consulting: de heldere doelen, tijdslijnen en hechte teams die samen met de klant naar een topresultaat toe werken. Ik maak met mijn projecten bij First Consulting echt verschil voor de klant!

Wat is jouw rol op je huidige project(en)?
Momenteel werk ik op twee projecten als projectmanager en bovendien coach ik een collega in haar eerste project als projectleider. Het zwaartepunt van mijn rol ligt opsturing van het projectteam en stakeholdermanagement. Bij de stakeholders kun je onder andere denken aan alle medewerkers die vanuit de klant betrokken zijn bij het project, de opdrachtgever(s) en de stuurgroep die de voortgang van het project volgt.

Leiding geven aan collega’s bestaat uit meerdere activiteiten, waaronder coaching van junior collega’s, het uitzetten van heldere planningen en het afdekken van risico’s door problemen en afhankelijkheden preventief aan te pakken. Voor mijn rol is in mijn beleving kennis van de inhoud cruciaal, dus ik probeer continue een balans te vinden tussen de processen, relevante data, beleid, impactanalyses en de hoog-over projectview.

Je bent inmiddels 3 jaar werkzaam bij First Consulting. Welke groei heb je in die periode doorgemaakt?
Ik ben bij First Consulting begonnen als medior consultant op een relatief klein project en heb in vrij korte tijd steeds meer projectmanagement taken op me genomen. Een combinatie van hard werken, streven naar verbetering, veel leren, goede begeleiding en een beetje geluk hebben ervoor gezorgd dat ik inmiddels een ervaren projectmanager ben. Ik kan inmiddels een goede mix complexe trajecten aan waarmee ik waarde toe kan voegen voor zowel de klant als First Consulting.

Hoe heeft First Consulting je ondersteund tijdens deze ontwikkeling?
First Consulting ondersteunt mij op meerdere manieren. Enige tijd geleden ben ik gestart met een intensief leiderschapstraject, waarbij er aandacht is voor het individu, de gevolgen en het automatisme van subjectiviteit, omgangsvormen, samenwerking, sfeer en waarden en relaties aangaan. Ik ervaar dit traject als zeer waardevol en merk dat het verworven inzicht me helpt in mijn projecten 

Daarnaast helpen mijn managers mij met mijn ontwikkeling door me te ondersteunen wanneer nodig. Bovendien krijg ik alle vertrouwen om door te gaan en te groeien. Deze omgeving van vertrouwen en ondersteuning zorgt ervoor dat ik kan uitblinken in wat ik doe!

Ben je naast je advieswerkzaamheden nog op een ander vlak betrokken binnen First Consulting?
Jazeker! Ik heb vrij snel na mijn start een training opgezet voor projectmatig werken. In deze training geef ik praktische handvatten aan mijn collega’s om ze te helpen van dag tot dag effectief te werken aan hun (deel-)projecten. Het opstellen en geven van deze training was erg leuk en leerzaam. Deze training is inmiddels overgedragen aan mijn collega’s en zij hebben hem alweer naar een hoger niveau getild. Ik vond het overigens best spannend om mijn kritische collega’s een training te geven die ze wat leert en ook boeit!

Hoe zie jij je toekomst bij First Consulting qua persoonlijke ontwikkeling en het soort taken en rollen die je op je wilt nemen?
Mijn toekomstige rol bij First gaat verder dan alleen projectmanagement. Het lijkt me erg leuk om een deel van mijn tijd te gaan besteden in een rol als accountmanager van alle projecten bij één klant of tijd te besteden aan overall business ontwikkeling door het binnenhalen van uitdagende projecten. Bovendien neem ik het opleiden van mijn teamleden en mijn andere collega’s erg serieus; daar wil ik dus zeker tijd en energie in blijven investeren. Wanneer zij de stap maken naar meer verantwoordelijkheid en laten zien wat ze kunnen, ben ik daar ook trots op. Daar blijf ik mij in de toekomst dus zeker voor inzetten!

Bedankt voor dit interview en veel succes tijdens je verdere loopbaan!

Nieuws

Meer nieuws over