Bob van den Berg, over werken in business consulting

24 april 2014 Consultancy.nl

De afgelopen jaren is First Consulting sterk gegroeid. Het bedrijf telt inmiddels meer dan 120 medewerkers en wil haar groei in 2014 verder voortzetten. Naast een groei in het aantal medewerkers verwacht de organisatie in 2014 ook haar portfolio aan opdrachten en klanten in de sectoren Utilities, Telecom, Transport en Infrastructuur verder uit te breiden. Consultancy.nl sprak met Bob van den Berg, consultant bij First Consulting, over zijn achtergrond, ervaringen en zijn recente stap naar een project in de Belgische energiesector.

Zou je een korte omschrijving kunnen geven van je achtergrond?
Na mijn studies Informatica (BSc) en Wetenschaps- en Techniekfilosofie (MA) aan de Universiteit van Twente ben ik aan de slag gegaan als management trainee bij een grote internationale uitgever. In de twee jaar dat ik daar heb gewerkt heb ik goed kunnen ontdekken wat mijn sterke eigenschappen zijn en wat ik leuk vind om te doen. Via een studiegenoot hoorde ik over een interessante vacature bij First Consulting, waar destijds 30 mensen werkten. Inmiddels ben ik hier bijna 5 jaar actief als consultant in de energiesector.

Waarom heb je gekozen voor consultancy?
Ik vind het heel leuk om onze klanten verder te helpen. Meestal betekent dit dat ik samen met collega’s pragmatische oplossingen uitwerk voor hun problemen. De kracht van First Consulting is dat we vervolgens ook bijdragen aan de realisatie van de oplossing. Die combinatie van adviseren én doorvoeren sprak en spreekt mij nog steeds erg aan. Daarnaast bevalt de positie van externe adviseur erg goed, omdat je je daardoor vrij kan bewegen en de klant van je verwacht dat je de organisatie af en toe een spiegel kan voorhouden. Tot slot is de energiesector erg interessant. Deze sector maakt een transitie door van traditionele ‘energieboer’ naar partner voor een duurzame toekomst, met alle uitdagingen die daarbij komen kijken. Het is erg interessant om daar onderdeel vanuit te maken.

Bij wat voor klant heb je nu een opdracht?
Eind 2013 ben ik met mijn vriendin naar Zuid-Limburg verhuisd. Voorheen werkte ik op projectbasis bij een grote energieleverancier uit de Randstad en dat was moeilijk te combineren met mijn nieuwe woonplaats. First Consulting heeft meegedacht over hoe mijn thuissituatie te combineren is met een nieuw project en heeft mij aangemoedigd om daar een goede invulling voor te vinden. Er is contact gelegd met de Belgische dochteronderneming van mijn oorspronkelijke opdrachtgever en zodoende heeft First Consulting nu sinds een half jaar een opdracht in België.

Wat is je rol in je huidige project?
Het projectmanagement staat bij deze organisatie nog in de kinderschoenen. Mijn rol is momenteel tweeledig. Ik heb enerzijds een rol als projectmanager voor een tweetal projecten en anderzijds help ik mijn opdrachtgever met het inrichten van een professionele toekomstbestendige projectorganisatie die past bij de dynamiek van hun bedrijfsvoering. In België is deze energieleverancier nog een relatief kleine partij, met uitdagende groeiambities. Dit maakt het werken heel dynamisch en anders dan ik gewend was. Wat overigens erg leuk is, want dat houdt me scherp en dat is precies waarom ik dit werk doe!

Lijkt de Belgische energiesector op de Nederlandse?
De Nederlandse sector loopt qua wet- en regelgeving iets voor op de Belgische markt. Dat komt doordat de Belgische maatschappij complexer is ingericht. Zo verschilt de wet- en regelgeving in België in bepaalde gevallen per regio (Brussel, Vlaanderen en Wallonië) en heeft elke regio voor de energiesector een eigen toezichthouder, naast een overkoepelende federale toezichthouder. Daarnaast is in mijn ogen de invloed vanuit de politiek groter dan in Nederland, wat de besluitvorming nog complexer maakt en niet noodzakelijk tot de best uitvoerbare besluiten leidt.

Tot slot, welk advies wil je meegeven aan studenten die de business consulting in willen?
Kom er tijdens je studie achter waar je energie van krijgt. Denk na over welke projecten in je studie, stage of studentenvereniging je nog steeds graag vertelt en zoek daar een passende baan bij. Daarnaast zou ik iedereen willen meegeven nieuwsgierig te blijven en je eigen grenzen te blijven verleggen.

Nieuws

Meer nieuws over