Deloitte en ROC Mondriaan geven MBO-ers cyberskills boost
Deloitte en opleidingsinstituut ROC Mondriaan hebben hun samenwerking op het terrein van cybersecurity uitgebreid. Hiermee willen de partners de verbinding tussen het bedrijfsleven en MBO-onderwijs verbeteren, ten aanzien van cyberonderwijs en cybersecurity werkervaring. De samenwerking maakt deel uit van ‘The Hague Security Delta’ (HSD), een netwerkorganisatie voor cybersecurity in de Haagse regio.
De opkomst van digital levert een enorm potentieel op voor de Nederlandse economie. Volgens economen zal het niet lang meer duren voordat de digitale economie, of interneteconomie, de traditionele banenmotoren van de Nederlandse economie – zoals Schiphol en de Rotterdamse haven – zullen inhalen. Aan de snelle groei van het digitale marktlandschap kleven echter ook mogelijke risico’s, zoals de enorme werkeloosheid die mogelijk ontstaat door trends als robotisering en Industry 4.0, of stijgende internetcriminaliteit (cybercrime).
Volgens een onderzoek van Aon, bracht cybercrime in 2013 een wereldwijde schadepost voor overheden en het bedrijfsleven met zich mee van circa €110 miljard. Sindsdien zijn die kosten exponentieel toegenomen, vooral door het gemak waarmee cyberaanvallen georganiseerd kunnen worden (virtueel, anoniem) en de lage pakkans voor cybercriminelen. Vooral voor grote organisaties (met name binnen de financiële- en bankensector) vormt cybercrime een steeds grotere bedreiging. Internationaal onderzoek toont aan dat de gemiddelde schade per organisatie inmiddels op bijna €7 miljoen per jaar wordt geschat. Ondanks alle kosten die gemaakt worden ten behoeve van cybersecurity, worstelen veel organisaties met het adequaat verdedigen van hun online omgeving tegen kwaadwillende cybercriminelen.
Een van de uitdagingen waarmee organisaties kampen is dat er over het algemeen een gebrek aan aandacht is voor cybersecurity en ook een tekort aan cybersecurityprofessionals. De Cyber Security Raad (CSR) – een onafhankelijk adviesorgaan van de Rijksoverheid dat toeziet op de uitvoering van de Nationale Cybersecurity Strategie – waarschuwde hier al voor in november vorig jaar en luidde hierover de noodklok. Dringende actie is nodig volgens de CSR die een oproep deed aan onder meer de ministeries van Veiligheid en Justitie en Onderwijs, alsook het bedrijfsleven, om concrete stappen te zetten op het vlak van cybersecuritybewustzijn en -vaardigheden.
Twee organisaties die de daad bij het woord hebben gevoegd zijn zakelijk dienstverlener Deloitte en ROC Mondriaan, een opleidingsinstituut met 27 scholen in Den Haag, Delft, Leiden en Naaldwijk. Onder de naam P@CT (Partners in @ction for Cyber Talent) willen de partners de kennisoverdracht op het gebied van cybersecurity verbeteren en mikken ze op een betere verbinding tussen het bedrijfsleven en onderwijs. “P@CT kenmerkt zich doordat leren en werken hand in hand gaan. Vanwege de hoge verandersnelheid in het vakgebied, worden hybride vormen van werken en leren gerealiseerd voor studenten, docenten en werkenden”, zegt Janke Westerhuis, programma-manager en techniekaccountmanager bij ROC Mondriaan.
Belangrijkste doelstelling van P@CT is het versterken van digitale geletterdheid en specifieker het cyberbewustzijn, en het afleveren van beter geschoolde cyberprofessionals. Daarnaast zorgt P@ct ook voor doorgroei en betere aansluiting op vervolgonderwijs zoals HBO, waardoor studenten gemakkelijker aan de slag kunnen in het bedrijfsleven.
MBO-onderwijs
Door de samenwerking spelen Deloitte en ROC Mondriaan in op het gat dat is ontstaan in het MBO segment voor cybersecurity onderwijs. De afgelopen maanden zijn er een aantal initiatieven opgezet voor universitaire studenten* en studenten van hogescholen**, maar voor MBO-leerlingen was er nog niets op de makt. “P@CT vormt de missing link naar het MBO-onderwijs. Een goede ontwikkeling die wij van harte ondersteunen”, aldus Tim van Essen, Security Consultant Cyber Risk Services bij Deloitte.
Als onderdeel van het partnership, zal Deloitte de ontwikkeling van specifieke onderdelen van het onderwijsprogramma gaan ondersteunen. Daarnaast zal het Big Four kantoor stageplekken aanbieden, waar studenten praktijkervaring in cybersecurity werk kunnen opdoen. “Hiermee zorgen we voor kennisoverdracht en een nog betere verbinding tussen het bedrijfsleven en onderwijs”, stelt Annemieke Huibrechtse-Truijens, Director bij Deloitte Risk Services.
The Hague Security Delta
De samenwerking maakt deel uit van ‘The Hague Security Delta’ (HSD), een netwerkorganisatie voor cybersecurity in de Haagse regio. Deloitte is een van de premium partners van het platform.
* Bijvoorbeeld de ‘Cyber Security Academy’, een initiatief van de Universiteit Leiden, de Technische Universiteit Delft en De Haagse Hogeschool.
** Bijvoorbeeld: de ‘Centre of Expertise Cyber Security’ van De Haagse Hogeschool.