12 adviesbureaus partner van The Hague Security Delta

12 augustus 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd

12 adviesbureaus hebben zich verbonden als partner van ‘The Hague Security Delta’ (HSD), een initiatief met de doelstelling om de regio Den Haag te ontwikkelingen tot een leidende Europese hub voor veiligheidsvraagstukken.

In juli is de stichting The Hague Security Delta (HSD) opgericht. De stichting heeft als taak het landelijke cluster van bedrijven, overheidsorganisaties en kennisinstellingen in het veiligheidsdomein te versterken, de internationale concurrentiepositie te vergroten en innovatie in veiligheid te stimuleren.

HSD is het grootste veiligheidscluster van Europa. Het Nederlandse cluster bestaat uit 450 veiligheidsbedrijven met een kern van 300 bedrijven in de regio Den Haag. Mede door de recente toekenning van twee grote subsidies* besloot HSD om haar status afgelopen maand te formaliseren.

Security

Met een omzet van €1,5 miljard (waarvan ongeveer 70% export) en 10.000 banen speelt HSD al een belangrijke rol in de Nederlandse economie. Toch wordt er volgens de initiatiefnemers nog veel potentieel onbenut gelaten. “De partners van HSD gaan zich gezamenlijk inspannen om van HSD het meest vooraanstaande veiligheidscluster van Europa te maken. Daar profiteert niet alleen de Haagse regio, maar uiteindelijk heel Nederland van” zegt Henk Kool, wethouder van gemeente Den Haag.

Partners

Negen bedrijven mogen zich ‘founding partner' noemen van HSD: Thales, Siemens, Trigion, Fox-IT, TNO, Capgemini, Haagse Hogeschool, ministerie van Veiligheid & Justitie en Gemeente Den Haag. Zij dragen financieel bij aan de stichting (€40.000 per jaar) en leveren de bestuurders voor bestuur van de stichting Haque Security Delta. Adviesbureaus Deloitte, Twynstra Gudde zijn samen met Kamer van Koophandel Den Haag, Syntens en WFIA 'premium partner' van The Haque Security Delta.

Diverse adviesbureaus, waaronder Acestes, Atos, Brapa Consultancy, Comsec Consulting, Ordina, PBLQ HEC, Wiser Consultancy, Van Aartsen en Verdonck, Klooster & Associates, hebben zich als ‘netwerkpartner’ aangesloten.
 
Samen gaan de partners werken aan een legio van veiligheidsinnovaties en -vraagstukken, onder meer op het gebied van stedelijke veiligheid, forensisch onderzoek en cybersecurity.
 
* The Hague Security Delta krijgt €1,1 miljoen subsidiegeld uit het programma ‘Kansen voor West’ en €1,6 miljoen van Gemeente Den Haag. Private investeringen zijn goed voor zo’n 5 ton.