Aon: Cybercrime kost wereld 110 miljard per jaar

27 augustus 2013 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Organisaties worden steeds vaker getroffen door een cyberaanval. Ook vorige week was het weer raak. DigID werd getroffen door een Ddos-aanval en was daardoor enige tijd slecht bereikbaar. En ook de IT-systemen van grote banken, zoals ABN Amro, ING en Rabobank zijn veelvuldig slachtoffer geworden van digitale criminaliteit, wat hen zeer slechte publiciteit oplevert.
 
Hoewel de schade voor bedrijven duidelijk is, waaronder financiële- en geleden reputatieschade, is er weinig inzicht in de exacte mate van de schade. Een nieuw onderzoek van Aon heeft zich de dappere uitdaging gesteld om de wereldwijde kosten van cybercrime te kwantificeren. Volgens de risico- en verzekeringsexpert kost wereldwijde cybercriminaliteit ons globaal €110 miljard per jaar.
 
AON - Cyberincidenten Wereldwijd
 
Niet de V.S. of Europa maar China wordt het zwaarst getroffen. Illegale cyberactiviteit kost de Chinese economie €46 miljard. De VS verliest €21 miljard en Europa daarentegen zo’n vijf miljard minder dan de Amerikanen - €16 miljard. Vanuit een sectoroogpunt lijden life science organisaties en de zorgsector de meeste schade. Cybercrime kost deze sectoren meer dan €42 miljard op jaarbasis. De zakelijke dienstverlening volgt kort daarna, met een cybercrime marktaandeel van 35,1%. Opvallend is dat de financiële diensten sector, zoals banken en verzekeraars slechts een aandeel van 5,3% voor hun rekening nemen, terwijl die zaken wel de meeste aandacht krijgen van de media.

Recente berichten op het gebied van cybercrime:

- VKA: 5 tips om cybersecurity risico te verminderen
- Deloitte: Midden- en Kleinbedrijf onderschat cybercrime
- 12 adviesbureaus partner van The Hague Security Delta
- VKA: Internet Deltaplan nodig tegen DDOS aanvallen