Deloitte: Midden en Kleinbedrijf onderschat cybercrime

19 juni 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De overgrote meerderheid van MKB bedrijven wordt nog niet echt onrustig van de dreiging van cybercrime. Minder dan 16% van ondernemers noemt de risico’s hoog, terwijl 85% de risico’s gemiddeld tot zeer laag vindt. Dit blijkt uit de ‘Mid Market Monitor 2013’ van Deloitte. De bevinding is opmerkelijk aangezien cijfers van de politie aantonen dat vorig jaar ongeveer 40% van de Nederlandse ondernemers slachtoffer was van internetcriminaliteit.
 
Onderschatting
Het adviesbureau vroeg 89 bestuuders van Mid Market-bedrijven* naar de risico’s ten aanzien van cybercrime. Uit de feedback blijkt dat de hoge urgentie van computercriminaliteit zoals die leeft binnen de politiek en bij grotere bedrijven zich niet vertaalt naar grote onrustgevoelens bij Mid Market-bedrijven. Weliswaar noemt bijna 16% de risico’s hoog, maar 85% van de bedrijven vindt de risico’s gemiddeld tot zeer laag.
 
Volgens Mennolt Beelen, lid Raad van Bestuur van Deloitte, is er sprake van een onderschatting van de risico’s. “Landelijke cijfers en de gebeurtenissen van de laatste weken laten zien dat cybercrime een serieuze bedreiging is” zegt hij. De onderschatting heeft waarschijnlijk ook te maken met het feit dat MKB bedrijven vinden dat ze goed voorbereid zijn op cybercrime. 45% van de bedrijven vindt dat ze zich voldoende wapent tegen cybercrime en de helft vindt dat ze zich goed tot uitstekend wapent.
 
Deloitte - Cybercrime Risico binnen MKB
 
Advies
Het Big 4 kantoor heeft het volgende advies voor het MKB. “Het begint met awareness, denk niet dat je geen interessant target bent. Je kunt uiteraard veel zelf doen aan onder andere de netwerkbeveiliging, zorgen dat alle software goed en op tijd is gepatched en medewerkers alert zijn op cybermalversaties” zegt Dick Berlijn, voormalig commandant der Strijdkrachten en tegenwoordig cybercrime expert bij Deloitte.
 
“Als je niet zeker van je verdedigingsmechanismen op dit terrein bent, neem het wel serieus en ga hulp zoeken. Er zijn tegen relatief lage kosten laagdrempelige scans op de markt die je in ieder geval een goed beeld van je beveiliging geven, zodat je je in ieder geval van de grootste dreigingen kunt vrijwaren”.
 
* Mid Market = bedrijven met een jaaromzet tussen €50 miljoen en €1 miljard en niet-beursgenoteerd.