Robo-accounting startup en KPMG slaan handen ineen

19 februari 2016 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel

KPMG heeft bekendgemaakt dat het nauw gaat samenwerken met InvoiceSharing, een startup die robotisering in de inkoopketen toepast. InvoiceSharing heeft software ontwikkeld waarmee ondernemingen facturen elektronisch kunnen verwerken in hun boekhouding. Door het partnership met InvoiceSharing kunnen klanten de kwaliteit en de snelheid van de facturatieverwerking omhoog brengen en hun kosten verlagen, aldus Jark Otten, partner bij KPMG.

Robotisering, en de enorme potentie en impact van het fenomeen, is de laatste jaren een veelbesproken onderwerp geworden. Robotisering heeft bijvoorbeeld de potentie om complete bedrijfssectoren (of onderdelen daarvan) te verstoren, en heeft mogelijk ook een enorme (negatieve) impact op de werkgelegenheid. Volgens een recent onderzoek van Deloitte bijvoorbeeld, zullen de komende jaren door verregaande automatisering en robotisering zo’n 2 à 3 miljoen banen op de tocht komen te staan. Robots zijn binnen de industriële en productiesector inmiddels gemeengoed geworden, en zullen volgens onderzoek van The Boston Consulting Group (BCG) in 2025 goed zijn een kwart van al het industriële werk. Maar ook in de financiële sector (bijvoorbeeld in de markt voor vermogensbeheer of in het hypothekenlandschap), de zorg (vergroten van de zelfredzaamheid), en binnen de zakelijke dienstverlening maken robots anno 2016 een flinke opmars.

Ook binnen het inkoopdomein wordt een grote toekomst voorspeld voor robots, met name als het gaat om routinematige activiteiten die gemakkelijk geautomatiseerd kunnen worden. Het factuurverwerkingsproces is bij veel organisaties nog een relatief arbeidsintensief proces. Facturen moeten juridisch worden beoordeeld, worden geanalyseerd naar het soort kosten en moeten vervolgens op de juiste plaats in de boekhouding worden verwerkt. “Dit gebeurt nu in het algemeen handmatig”, zegt Jark Otten, partner bij KPMG.

Robo-accounting, waarbij geautomatiseerde systemen in staat zijn om werkzaamheden van mensen over te nemen, biedt een oplossing voor het verhogen van de efficiëntie van het factuurverwerkingsproces. En dat is precies waar InvoiceSharing zich op toelegt. Opgericht in 2013 is InvoiceSharing een Nederlandse startup, die zich specialiseert in de automatisering van de workflow rondom inkoop- en verkoopfacturen. De technologie van InvoiceSharing koppelt boekhoudpakketten en facturatieplatformen met elkaar, waardoor facturen digitaal kunnen worden verwerkt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een ‘boekhoudrobot’ die ervoor zorgt dat rekeningen die betaald moeten worden automatisch op de juiste code in de boekhouding verwerkt worden.

Om klanten te helpen bij het omarmen van het potentieel van robo-accounting, is accountants- en advieskantoor KPMG onlangs een partnership aangegaan met InvoiceSharing. “De samenwerking met InvoiceSharing past niet alleen in de strategie van KPMG om nauw samen te werken met startups en scale-ups, maar ook in onze visie om onze klanten al in een vroegtijdig stadium te confronteren met innovatieve concepten”, vertelt Otten. Ook verwacht hij dat de verdere automatische verwerking van het factuurverwerkingsproces de betrouwbaarheid van data ten goede zal komen, en een positieve impuls vormt voor financiële rapportages. Met de combinatie van de dienstverlening van KPMG en de technologie van InvoiceSharing, stelt KPMG dat klanten niet alleen de kwaliteit en de snelheid van de verwerking omhoog kunnen brengen, maar dat bedrijven ook zullen merken dat de kosten van het hele proces flink zullen dalen. “Ik verwacht een aanzienlijke productiviteits- en kwaliteitsverhoging”, stelt Otten.

Voor InvoiceSharing betekent de samenwerking dat het relatief jonge bedrijf toegang krijgt tot de grootzakelijke markt. “Tot nu toe beperkte de samenwerking van InvoiceSharing zich vooral tot de grote softwarehuizen die de door ons ontwikkelde technologie gebruiken om hun klanten een beter product te kunnen bieden”, zegt Jeroen Volk, CEO van InvoiceSharing en medeoprichter van het bedrijf (samen met Vincent Prooij). Hij voegt toe: “Met KPMG gaan wij het eerste strategische samenwerkingsverband aan met een grote zakelijke dienstverlener die onze ‘gereedschapskist’ gebruikt.”