Mogelijk luxe-appartementen in voormalig KPMG hoofdkantoor

29 januari 2016 Consultancy.nl

Al langere tijd is bekend dat het voormalige kantoorgebouw van KPMG, eigendom van Duitse belegger CRI, naar alle waarschijnlijkheid een nieuwe herbestemming gaat krijgen. Sinds afgelopen jaar huurt zakelijk dienstverlener Atos zo’n 9.000 m2 van de in totaal 58.000 m2 beschikbare ruimte in het kantoor, maar de gemeente zoekt sinds de leegstand in 2010, toen KPMG naar een nieuw kantoor verhuisde, naarstig naar een nieuwe herbestemming voor de resterende ruimte. Mogelijk komen er zo’n 400 luxe appartementen in het kantoor, gericht op expats met topinkomens. 

In 2010 trok accountants- en advieskantoor KPMG in een nieuw hoofdkantoor in Amstelveen, enkele honderden meters van hun oude hoofkantoor, dat gevestigd ligt aan de Burgemeester Rijnderslaan in Amstelveen. Het nieuwe kantoorconcept kenmerkte zich door meer duurzaamheid, persoonlijke ruimte en bood werknemers een meer optimale werkomgeving, met meer transparantie en openheid, wat terugkwam in het kantoorconcept. Met een open indeling, met veel glas en minder muren lag de focus op meer samenwerking en kennisdeling in het nieuwe kantoor. KPMG gaf destijds aan te verwachten dat haar medewerkers veel meer 'naast' elkaar zouden gaan werken in multidisciplinaire teams.

Per 2010 stond het oude KPMG hoofdkantoor dus leeg en in 2012 was dit nog altijd het geval. Daarom sprak de gemeente Amstelveen in dat jaar de ambitie uit om het oude KPMG hoofdkantoor om te vormen tot een woon- en/of zorgcentrum. De herbestemming van het kantoor van ruim 50.000 m2 maakte onderdeel uit van plannen van Amstelveen om de mega-leegstand in de gemeente aan te pakken. Wat volgde waren nog twee jaar van leegstand, totdat in 2014 een nieuwe huurder voor een deel van het kantoor werd gevonden. ICT dienstverlener Atos maakte eind 2014 bekend om in 2015 zijn intrek te gaan nemen in het oude KPMG kantoor, en kwam overeen zo’n 9.000 m2 te gaan huren. Door de verhuizing van Atos was de toekomst van het gebouw als kantoorpand vooralsnog veiliggesteld, hoewel de gemeente nog altijd kampte met het vinden van een bestemming voor de resterende ruimte.

Anno 2016, heeft de gemeente mogelijk een nieuwe herbestemming voor de resterende kantoorruimte gevonden, die in eigendom is van de Duitse beleggingsmaatschappij CRI. Volgens recente berichtgeving zullen er in het oude KPMG kantoor zo’n drie tot vierhonderd luxe appartementen komen, bedoeld voor huurders met hoge inkomens, waaronder specifiek de grote expatgemeenschap binnen de stad. Buurtbewoners verwachten een zogenaamde ‘gated community’, hoewel CRI, die achter de plannen van de herbestemming staat, aangeeft dat het puur gaat om een modern beveiligd gebouw, met mogelijkerwijs een huismeester, parkeergarage en andere faciliteiten die vermogende expats aanspreken.

Of de nieuwe bestemmingsplannen voor het kantoor langs de gemeenteraad zullen komen, zal de komende tijd moeten blijken. Zo moet bijvoorbeeld rekening gehouden worden met de strenge geluidsnormen, in verband met de nabijheid van de A9 (voor woonruimte gelden strengere eisen dan bij kantoorruimte). En vanuit de gemeentepolitiek klinken er bijvoorbeeld oppositiegeluiden van onder meer de GroenLinks fractie, die de plannen voor woonruimte voor “de allerrijksten” een “verkeerd signaal” vindt, en stelt dat de focus beter op andere problemen binnen de lokale woningmarkt gericht kan worden, zoals het helpen van bijvoorbeeld studenten en starters bij het vinden van woonruimte.

Nieuws

Meer nieuws over