Top 50 landen met beste innovatiebeleid ter wereld

01 februari 2016 Consultancy.nl

Wereldwijd staat Nederland op de vierde plek als het aankomt op innovatievermogen en beleid dat innovatie stimuleert. De eerste, tweede en derde plek gaan naar respectievelijk Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, en Zweden. Dat blijkt uit de Global Innovation Index.

Jaarlijks doen een aantal verschillende organisaties, waaronder Johnson Cornell University, INSEAD, WIPO en A.T. Kearney, onderzoek naar de meest innovatieve en innovatievriendelijke landen ter wereld*.

De Innovation score die in het onderzoek aan landen wordt toegekend wordt bepaald door het gemiddelde van twee sub-Indexen. De eerste sub-Index is de innovatie input, die bestaat uit elementen van een nationale economie die innovatieve activiteiten mogelijk maken: (1) Institutions, (2) Human Capital & Research, (3) Infrastructure, (4) Market Sophistication, en (5) Business Sophistication. De output sub-index bestaat uit informatie over de output van de innovatieve activiteiten in het land: (6) Knowledge & Technology output en (7) Creative output. Deze zeven afzonderlijke dimensies staan vervolgens aan de basis van 79 verschillende indicatoren.

Uit het rapport blijkt dat er de afgelopen jaren maar weinig is veranderd in de top-10 meest innovatieve landen ter wereld. Zwitserland behoudt zijn eerste plek, met de hoogste output sub-indexscore. Het land is voor bijna alle indicatoren in de top 25 te vinden, en scoort onder meer hoog op het gebied van Knowledge & Technology output (#1) en Creative output (#3). Op de tweede plek volgt het Verenigd Koninkrijk, met onder meer hoge scores op het gebied van Market Sophistication (#3) en Creative output (#5), en kan vooral zijn innovatievermogen verbeteren op het gebied van Institutions en Business Sophistication. Zweden staat op de derde plek, met vooral hoge scores in Knowledge & Technology output (#2) en een redelijk hoge score in Creative output (#11). Het land staat bij alle indicatoren in de top 25 op twee na: Trade & Competition en Knowledge Impact, waar Zweden op de 28ste plek staat. De rest van de top 5 bestaat uit de VS (#5), met Nederland op een vierde plek.

Nederland is ten opzichte van vorig jaar een plek gestegen in de lijst, en vervangt Finland als de nieuwe nummer vier. Nederland scoort zowel op Knowledge & Technology output (#6) als op Creative output (#4) hoog, en pakt dan ook de derde plek als het op de output sub-index aankomt. De score van Nederland wordt vooral naar beneden gehaald door lagere scores op Human Capital & Research (#17) en Market Sophistication (#17).

Naast Zwitserland, de UK, Zweden, Nederland en de VS, bestaat de top 10 van de Global Innovation Index uit #6 Finland, #7 Singapore, #8 Ierland, #9 Luxemburg en tot slot Denemarken op #10. Ten opzichte van vorig jaar zijn zowel Finland als Denemarken twee plaatsen gedaald, en hebben Singapore en Luxemburg hun plaats behouden. Ierland maakte dit jaar zijn comeback in de top 10, ten koste van Hong Kong, nadat Ierland in 2014 in de top 10 ontbrak.

De rest van de top vijftig bestaat uit veel verschillende landen gekeken naar het niveau van hun basisinkomen. Terwijl de top 20 nog grotendeels bestaat uit landen met een Westerse economie, zoals Duitsland (#12), IJsland (#13), Zuid-Korea (#14), Nieuw Zeeland (#15), Canada (#16), Australië (#17), Oostenrijk (#18), Japan (#19) en Noorwegen (#20), wordt het overzicht vanaf #20 een stuk diverser.

Oost-Europese landen als Estland (#23) en Tsjechië (#24) blijken innovatiever dan België (#25) en Spanje (#27). In de top 30 volgt Maleisië (#32) Italië (#31) op de hielen. Van het Afrikaanse continent is #49 Mauritius de enige vertegenwoordiger, terwijl de Arabische Golfstaten drie vertegenwoordigers hebben in de top 50: Saoedi-Arabië (#44), de Verenigde Arabische Emiraten (#47) en Qatar (#50). Rusland (#48) en China (#29) staan redelijk ver uit elkaar, maar China heeft ondanks zijn sterke prestaties op een aantal punten nog een lange weg te gaan, alvorens de grootmacht zich op het gebied van innovatie en innovatievriendelijk beleid kan meten met Hong Kong (#11).

* Het rapport is getiteld 'The Global Innovation Index 2015 Effective Innovation Policies for Development’.

Nieuws

Meer nieuws over