Quint breidt Lean tak uit en zoekt (ervaren) adviseurs

10 december 2015 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel

De Lean-opdrachtenportfolio van Quint groeit en daarom is de Lean praktijk van het bureau op zoek naar een ervaren Lean consultant. Dragana Mijatovic, partner bij Quint en verantwoordelijk voor de Lean Practice, werpt haar licht op wat de praktijk doet en naar wat voor kandidaat de organisatie precies op zoek is.

Lean heeft de afgelopen jaren een enorme opmars gemaakt in het bedrijfsleven. Lean is een methode die erop gericht is processen te verbeteren en zich in essentie richt op het maximaliseren van de klant-waarde en het minimaliseren van verspilling. Na een snelle omarming door de productie-industrie is lean uitgegroeid tot een wijdverbreid fenomeen in bedrijfsvoering. Zo wordt lean toegepast in project-management, het ontwerpen van nieuwe processen, de ontwikkeling van IT-blauwdrukken en als methode gebruikt voor het verankeren van het continu verbeteren gedachtegoed.

Lean Management

Om te kunnen voldoen aan de stijgende vraag naar lean dienstverlening is Quint Wellington Redwood (Quint), een adviesbureau dat opereert op het snijvlak van IT en business, momenteel op zoek naar een ervaren lean adviseur. Om meer te weten te komen over de functie en de projecten van Quint op het gebied van Lean stelde Consultancy.nl vijf vragen aan Dragana Mijatovic, partner bij het bureau en verantwoordelijk voor de Lean Practice van Quint.

Wat doet Quint zoal op het vlak van Lean?
Quint specialiseert zich in Lean IT, het toepassen van Lean principes in IT als business enabler voor organisaties. Quint zet Lean IT als wereldwijde standaard neer via Lean IT Association en leidt medewerkers en organisaties op in Lean IT en Lean IT Leiderschap”, legt Mijatovic uit. Het allerbelangrijkste is volgens haar dat Quint organisaties helpt in de implementatie van Lean IT, waarbij gebruik wordt gemaakt van de verander- en transformatie aanpak van het bureau. Hiermee draagt Quint volgens Mijatovic bij aan het gereed maken van organisaties voor de toekomst waarin klantfocus, adoptiefvermogen, het verhogen van leervermorgen door een cultuur van continue verbeteren en het verhogen van samenwerkingsvermogen – omdat alleen in ketens met meerdere partijen oplossingen gerealiseerd kunnen worden – centraal staan.

Important aspects of Lean thinking

In het lean gedachtegoed van Quint staan vijf pijlers centraal: klantwaarde, waardestroom, flow, pull en perfectie. Hoe ondersteunt het model de implementatie van lean en zorgt het uiteindelijk voor het realiseren van voordelen?
Lean Thinking draait om een vijftal kernprincipes: klantwaarde, waardestroom, flow, pull en perfectie. In de Lean-filosofie staat het begrip "total inclusion" centraal, licht Mijatovic toe. Dit betekent dat medewerkers worden gestimuleerd om actief deel te nemen aan het verbeterproces, daar inspraak in te hebben en zelf ook ideeën aan te dragen voor verbeteringen. Volgens Mijatovic is Quint “als geen ander” in staat om Lean te verbinden met de bedrijfsdoelstellingen, IT doelstellingen en de IT processen en IT middelen.

Een van de belangrijkste uitdagingen bij lean vormt de post-project fase. Tijdens een traject kunnen eindgebruikers een beroep doen op een projectteam en een intensieve support-structuur, maar op een bepaald moment moeten ze onafhankelijk op een lean manier werken. Hoe zorgt Quint ervoor dat lean echt wordt verankerd binnen de bedrijfsvoering van organisaties?
Gedurende de implementatie van Lean IT wordt er gefocust op het implementeren van de juiste tools en vaardigheden. Dit is volgens Mijatovic echter onvoldoende om Lean in de organisatie te verankeren. Het ontwikkelen van het juiste Lean gedrag vraagt volgens haar om lean leadership, discipline, een mindset van continue verbeteren en sturen op resultaat. “Binnen de implementatie aanpak van Quint is dit een integraal onderdeel gericht op de ontwikkeling van kennis en vaardigheden van interne medewerkers,” aldus Mijatovic, om daaraan toe te voegen: “Alles met als doel de organisatie onafhankelijk van ons te maken.”

Training Sessie - Quint

De vraag naar Quint’s lean diensten groeit momenteel. Wat zijn volgens klanten de belangrijkste redenen waarom ze bij jullie uitkomen?
Volgens Mijatovic heeft Quint bewezen IT kennis succesvol te kunnen combineren met Lean: “Quint durft resultaat verplichting te nemen bij de implementatie van Lean IT. Wij hebben daarbij samen met onze klanten aantoonbaar productiviteits-, kwaliteitsverbeteringen, kosten besparingen, verkorting van time to market doorgevoerd”, aldus Mijatovic. “Daarnaast weten wij de Lean IT kennis succesvol in de klantorganisatie te borgen”, besluit zij. 

Tot slot, jullie zoeken momenteel nieuwe consultants om de praktijk te versterken. Wat zoeken jullie in een nieuwe collega?
“Voor een senior positie zoeken wij een ervaren professional, die in het bezit is van een Lean Six Sigma Black Belt, op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen in business en IT en – door middel van publicaties – een aantoonbaar expert is op dit vakgebied”, geeft Mijatovic aan. Daarnaast zoekt Quint ook professionals om een junior positie in te vullen. Mijatovic: “De ideale kandidaat heeft ervaring in IT en bovendien een nieuwsgierige en leergierige houding. Het beschikken over een Lean Six Sigma Green Belt is een pre”, besluit zij.