Research & development verhuist massaal naar China

17 november 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Internationale bedrijven kiezen voor hun research & development (R&D) steeds vaker voor locaties in Azië, waarbij vooral China zich als de nieuwe R&D hotspot ontpopt. De verschuiving van R&D activiteiten naar Azië gaat ten koste van de Verenigde Staten en Europa, blijkt uit onderzoek van Strategy&.

Uit het zogeheten ‘2015 Global Innovation 1000’ onderzoek van Strategy& en PwC, een onderzoek onder 1.000 wereldwijde organisaties die het meeste uitgeven aan R&D, komt naar voren dat R&D-uitgaven het afgelopen jaar met 5% zijn gegroeid tot $680 miljard (~€632 miljard). Als percentage van de omzet genomen, bedragen R&D uitgaven nu zo’n 3,7%, even hoog al het tien-jaren gemiddelde tussen 2004 en 2014, en bevinden deze zich op het hoogste niveau sinds 2010. Net als vorig jaar, was de computer & elektronica sector goed voor de hoogste uitgaven, gevolgd door de zorgsector (inclusief farma) en het automotive segment.

R&D Spending Globally

Het rapport laat zien dat Europa achterop raakt. Mocht Europa zich in 2007 nog koploper noemen als het ging om de totale binnenlandse en geïmporteerde R&D (35% van het totaal), inmiddels is het continent in een paar jaar tijd weggezakt naar de derde plaats. Europa’s verval ligt ten grondslag aan twee belangrijke factoren: lage groei in binnenlandse en geïmporteerde R&D, en hoge groei in geëxporteerde R&D. Zo steeg de groei van de binnenlandse R&D-uitgaven in Europa tussen 2007 en 2015 met slechts 2%, terwijl dat in Noord-Amerika 40% bedroeg en in Azië zelfs 60%.

Change in R&D spending

Tegelijkertijd hebben Europese landen, vooral Frankrijk en Duitsland, hun R&D-activiteiten uitgebreid in verre landen in Noord-Amerika en Azië. Zo verlaagde Frankrijk tussen 2007 en 2015 de binnenlandse R&D met 20% en de geïmporteerde R&D met 21%. De geëxporteerde R&D werd met 46% verhoogd. In Duitsland daalde tussen 2007 en 2015 de binnenlandse R&D met 48% en de geïmporteerde R&D met 7% en steeg de geëxporteerde R&D met 76%.

Imported R&D by Country

Net als Frankrijk en Duitsland verhoogde ook de UK tussen 2007 en 2015 zijn aandeel in geëxporteerde R&D. Acht jaar geleden exporteerde in de UK gevestigde corporates 67% van hun R&D activiteiten, anno 2015 is dit 80%, nog meer zelfs dan de Franse en Duitse organisaties, concluderen de onderzoekers.

UK, Germany and France

Azië en China
China heeft zich intussen ontpopt als de meest gewilde bestemming voor R&D activiteiten: 71% van de ondervraagde innovatieprofessionals gaf aan dat de nabijheid van groeimarkten de belangrijkste reden is voor de verschuiving naar China. Andere veel genoemde voordelen zijn de nabijheid van de belangrijkste productielocaties en leveranciers en lagere ontwikkelingskosten. “Het is niet zo vreemd dat Azië het voortouw neemt als topbestemming voor R&D”, zegt Arno Pouw, hoofd van PwC Advisory. “Westerse bedrijven richten zich op opkomende economieën om te kunnen groeien. De groeiende middenklasse vraagt van hen om dichter op hun markten en klanten te zitten.”

Moving R&D to China

Vooral de Verenigde Staten speelde een stuwende rol in de groei van de Chinese R&D import. In 2007 kwam 31% van de geïmporteerde R&D door China uit de VS, nu is dit 41%, een enorme stijging, zeker gezien het feit dat het totale volume van import bijna is verdubbeld naar $44 miljard (~€40 miljard). De resultaten liggen in lijn met een eerder onderzoek door PA Consulting Group enkele maanden geleden, dat ook concludeerde dat China terreinwinst boekt als de #1 markt voor R&D, hoewel dat onderzoek zich met name op de maakindustrie richtte.

R&D Imports to China

Nederland
Het onderzoek toont tenslotte aan dat Nederlandse bedrijven het iets rustiger aan hebben gedaan op het vlak van R&D. “De totale R&D uitgaven van bedrijven uit de top 1000 met een Nederlands hoofdkantoor daalden met 15% ten opzichte van 2014”, zegt Michel Mulders, innovatie-adviseur bij PwC. De computer & elektronica- en de chemiesector – met Philips, Shell, ASML en NXP als de belangrijkste spelers, zijn goed voor bijna 90% van deze uitgaven.