Strategy&: Innovatie uitgaven bereiken recordniveau

11 november 2014 Consultancy.nl

R&D uitgaven hebben een recordhoogte bereikt van $647 miljard in 2014, concludeert Strategy& in een nieuw onderzoek. Het consultancybureau merkt echter op dat het groeipercentage van de innovatie-uitgaven daalt, waarschijnlijk het gevolg door de groeiende innovatie-skills van bedrijven. Bedrijven zijn in staat om meer te doen met minder geld.

Wereldwijd strategisch advieskantoor Strategy& heeft onlangs zijn 2014 editie van zijn jaarlijks ‘Global Innovation 1000 Study’ uitgebracht, een onderzoek dat de R&D investering van de 1.000 publieke bedrijven met de grootste uitgaven wereldwijd analyseert. Het rapport onthult dat R&D uitgaven van grote multinationals dit jaar naar verwachting zullen groeien tot $647 miljard, een recordhoogte, goed voor 40% van de totale innovatie-uitgaven door alle publieke, private en non-profit organisaties wereldwijd. 

Global Innovation 1000

Zelfs al groeiden de uitgaven de afgelopen 10 jaar stabiel, van $400 miljard in 2005 naar $647 miljard in 2014, is de jaar-op-jaar groei de afgelopen vier jaar afgenomen. De groei tussen 2013 en 2014 komt uit 1,4%, beduidend lager dan de samengestelde jaarlijkse groei (ofwel CAGR) van de afgelopen 9 jaar (5,5%).

Uitgaven per sector
Kijkend naar de R&D uitgaven per sector hebben de sectoren Computing en Electronics, Healthcare en Automotive het meest aan R&D uitgegeven in 2014, samen goed voor zo’n 63% van de totale uitgaven. Sectoren die het minste geld aan R&D uitgegeven hebben in 2014 zijn Telecom met 2,1%, Ruimtevaart en Defensie met 3,3%, en Consumer met 3,3%.

Spending by Industry

Een vergelijking van uitgavenpatronen tussen 2014 en 2013 onthult dat slechts vier sectoren hun uitgaven verhoogd hebben: Software en Internet, Chemicaliën en Energie, Industrials en Automotive; met het hoogste percentage van 16,5% voor Software en Internet. De andere twee ‘big spenders’ – Computing en Electronics, en Healthcare, verlaagden beide hun uitgaven met respectievelijk 1,8 en 1,2%.

Spending by Industry 2013-14

“Het is opvallend dat de helft van de sectoren in het onderzoek een daling zag in de R&D uitgavengroei. Onder hen waren twee van de grootste sectoren binnen de Global Innovation 1000: Computing & Electronics, en Healthcare. En toch waren significante investeringen door kleinere sectoren zoals Software en Internet groot genoeg om een algemene positieve R&D uitgavengroei te compenseren en zelfs te drijven”, zegt Barry Jaruzelski, Senior Partner bij Strategy& en medeauteur van het rapport. “Bedrijven zeggen dat zij vandaag de dag beter in innoveren zijn dan zo’n tien jaar geleden. Het lijkt erop dat bedrijven nu meer kunnen doen met minder, wat hen de mogelijkheid geeft om uitgavengroei te matigen, terwijl er nog steeds resultaten behaald worden.”

Nieuws

Meer nieuws over