Atos neemt Unify over, voegt 5.600 professionals toe

04 november 2015 Consultancy.nl

Franse technologie gigant Atos heeft communicatie IT-bedrijf Unify overgenomen, een joint venture tussen investeringsmaatschappij The Gores Group en Siemens met een omzet van €1,2 miljard. De ongeveer 5.600 werknemers van Unify, verspreid over 60 Europese en Noord- en Zuid-Amerikaanse landen, worden aan het personeelsbestand van Atos toegevoegd.

Unify werd in 2008 opgericht als Siemens Enterprise Communication, en levert geïntegreerde communicatie oplossingen en diensten om te ondersteunen bij sociale samenwerking, digitale transformatie en verbetering van de bedrijfsprestaties*. Zo stellen de verschillende communicatie-oplossingen gebruikers onder meer in staat om te chatten en bellen vanuit verschillende kantoorapplicaties, kunnen computerschermen op afstand met elkaar worden gedeeld, wordt de beschikbaarheid van werknemers inzichtelijk gemaakt en wordt het mogelijk om videovergaderingen te houden. Unify is een joint venture tussen The Gores Group (51%) en Siemens (49%) en heeft rond de 5.600 werknemers verdeeld over 60 landen, en genereert €1,2 miljard omzet. In Nederland heeft Unify een vestiging in Utrecht.

Unify

Met de overname – waar naar schatting €590 miljoen** mee gemoeid is – koopt Atos een groot marktaandeel in de markt voor geïntegreerde communicatie oplossingen, één van de snelst groeiende segmenten in het IT-dienstenlandschap. Gestimuleerd door grote trends als het Internet of Things – een trend die tot wel $11,1 biljoen aan de wereldwijde economie kan toevoegen tegen 2025 – Industry 4.0 (die het industriële landschap zal hervormen) en de opkomst van ‘verbonden’ apparaten, zal de communicatie tussen apparaten en machines in de komende jaren het hart vormen voor bedrijfsoptimalisatie en innovatie.

Volgens Thierry Breton, bestuursvoorzitter en CEO van Atos, zal de overname van Unify aanzienlijke synergievoordelen opleveren voor het dienstenaanbod van Atos, en betekent het een verbetering van zijn end-to-end digitale transformatievaardigheden. “Klanten zijn op zoek naar naadloze diensten oplossingen voor hun volledige digitale portfolio en een betrouwbare partner die hun behoeftes end-to-end kan bedienen. Unify’s portfolio en klantenbestand vormen een perfecte match en zijn een unieke uitbreiding voor Atos’ digitale vaardigheden”, aldus Breton. Met meer dan 3.000 patenten wordt Unify door sectoranalisten erkend als de ‘leider’ op het gebied van zakelijke telefonie en een ‘visionair’ op het gebied van geïntegreerde communicatie.

Atos - Your business technologists

De overname bouwt voort op de sterke partnerrelatie tussen Atos en Siemens, die zijn oorsprong vindt in de zomer van 2011. Toen kocht Atos Siemens IT Solutions voor een bedrag van €850 miljoen, en sloot tegelijkertijd een strategische partnership voor de lange termijn met het Duitse bedrijf. Joe Kaeser, President en CEO van Siemens, geeft aan dat hij er van overtuigd is dat Atos een duurzame toekomst kan bieden aan Unify en zijn klanten, en voegt daar aan toe “Atos is een bewezen en betrouwbare partner.” In Nederland beschikt Atos over kantoren in onder meer Arnhem, Amsterdam, Groningen, Eindhoven en Zoetermeer. Het Nederlands hoofdkantoor verhuisde eerder dit jaar van Utrecht naar Amstelveen.

De deal met Unify-eigenaren The Gores Group en Siemens moet nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten. Atos hoopt de deal in het eerste kwartaal van 2016 te kunnen afronden. De overnamedeal is de tweede grote aankoop van Atos in de afgelopen twee jaar. In mei 2014 kocht Atos IT-branchegenoot Bull voor een bedrag van ongeveer €620 miljoen. 

* Siemens Enterprise Communications veranderde zijn naam naar Unify op 14 oktober 2013, onder de notie dat zijn nieuwe naam beter beschrijft waar het bedrijf voor staat: het unificeren van de manier waarop mensen met elkaar communiceren.

** In de overnameovereenkomst krijgt Unify een bedrijfswaarde toegekend van €590 miljoen. Atos betaalt €340 miljoen in contanten, en neemt Unify’s pensioentekort van €200 miljoen en netto schuld van €50 miljoen over.

Nieuws

Meer nieuws over