ICLH vervolgt overnamepad met ProfiLease acquisitie

05 november 2015 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Rotterdamse leasemaatschappij ProfiLease is overgenomen door International Car Lease Holding. Door de overname verstevigt de koper zijn top-5 positie in de leasemarkt. Verkoper Profilease werd gedurende het verkooptraject begeleid door een team van Baker Tilly Berk Corporate Finance.

Met een leasewagenpark van ongeveer 34.000 auto's mag International Car Lease Holding (ICLH) – de holdingmaatschappij voor leasemaatschappijen DirectLease, J&T Autolease, Van Mossel Leasing en V&M Leasing* – zich momenteel de nummer vijf speler noemen in de Nederlandse leasemarkt. Volgens de VNA, de Vereniging van Nederlandse Autoleasebedrijven, telt ons land zo’n 740.000 leaseauto’s, waarvan het grootste deel (630.000 auto's) door circa 75 professionele leasemaatschappijen wordt beheerd. Leaseplan is met een vloot van 120.000 de grootse speler, gevolgd door Athlon Car Lease (108.000), Alphabet Car Lease (77.000) en Volkswagen Pon Lease (45.000).

Top 10 leasebedrijven van Nederland

De oorsprong van ICLH voert terug naar 2013, toen Eric Berkhof (algemeen directeur van Van Mossel Groep) en Ben Mandemakers (DGA van Mandemakers Groep) besloten een nieuwe autoleaseholding op te richten. De plaatsgenoten (beiden zijn woonachig in Waalwijk) liepen elkaar vele jaren geleden tegen het lijf toen ze samen met diverse andere professionals besloten zich in te zetten voor de voetbalclub RKC Waalwijk, die destijds aan de financiële afgrond stond. De twee zakenpartners zagen kansen in het succesvol betreden van de leasemarkt, startten gezamenlijk de joint venture ICLH en kochten zich in in de markt door de overname van J&T Autolease en DirectLease.

De afgelopen jaren groeide de automotive-onderneming uit Waalwijk explosief en verdubbelde de omzet van circa €400 miljoen tot ongeveer €800 miljoen. Naast organische groei lag ook een agressieve overnamestrategie ten grondslag aan de groei – in oktober 2014 werd bijvoorbeeld V&M Leasing ingelijfd en ook werden grote dealerbedrijven van Kia (omzet van €30 miljoen) en Ford (omzet van €40 miljoen) overgenomen. Uit de boedel van dealerholding Koops Furness, die afgelopen jaar failliet werd verklaard, werden ook tien Peugeot-dealers in het westen van Nederland en drie Land Rover-dealerbedrijven (Zwolle, Apeldoorn en Enschede) gekocht. ICLH voert nu de merken Volkswagen, Audi, Opel, Peugeot, Landrover, Ford, Kia en is service-partner van Chevrolet.

International Car Lease Holding

Met de overname van ProfiLease koopt ICLH opnieuw een significante concurrent, en voegt naar schatting zo’n 4.000 leaseauto’s toe aan zijn huidige wagenpark van 38.000. ProfiLease is een leasemaatschappij uit Rotterdam (opgericht in 1999) die onder meer leasing en shortleasing diensten aanbiedt in verschillende prijsklassen*. Alle werknemers van het bedrijf maken de overstap naar ICLH, op directielid René Kuil na, die op de achtergrond zal blijven opereren als adviseur voor de leasemaatschappij. “Door de toevoeging van ProfiLease aan ons leasebedrijf breiden we niet alleen onze bestaande vloot verder uit, het voegt kennis en expertise toe over de veelzijdige Rotterdamse regio”, aldus ICLH.

Voor ProfiLease, die tijdens het verkooptraject werd begeleid door Baker Tilly Berk Corporate Finance, stelt de integratie met ICLH het bedrijf in staat om zijn klanten nog beter te bedienen, aldus ProfiLease in een persbericht. Zo kan het gebruikmaken van de eigen dealervestigingen, schade herstelbedrijven, verzekeringen, financieringen en lease know how van de koper.  

ProfiLease, Van Mossel Leasing, Van Mossel Shortlease & Rent, J&T AutoLease, V&M Leasing, DirectLease

Groeistrategie
Vooruitkijkend verwacht ICLH het gat in de markt met de vier grotere leasemaatschappijen verder te kunnen dichten. In gesprek met het Financieele Dagblad gaf Berkhof recentelijk aan plannen te hebben om de merkenportefeuille door middel van overnames verder uit te breiden. Ook diversificatie binnen de keten is een strategische pijler van het Waalwijkse bedrijf – de langetermijnstrategie is gebaseerd op de gedachte dat in de auto-branche plaats is voor (regionale) ketens die alles te bieden hebben: verkoop van nieuwe en gebruikte auto’s, lease, onderhoud en schadeherstel. Daarnaast wil ICLH zijn activiteiten  op het gebied van verzekeringen, financieringen en autoverhuur verder uitbreiden. “Als ambitieus familiebedrijf geloven wij sterk in synergie en krachtenbundeling, waarbij we graag dichtbij onze klanten staan”, aldus Berkhof.

* Profilease maakte vorig jaar een winst van €410 duizend op een brutomarge van €1,4 miljoen.