B&A en Eurus Advies helpen Enschede met welzijnswerk

04 november 2015 Consultancy.nl 2 min. leestijd

De Gemeente Enschede heeft door middel van een aanbestedingsprocedure vier organisaties geselecteerd die de gemeente zullen gaan helpen bij welzijnswerk. Naast Alifa en Stichting Radaruitvoering zijn ook adviesbureaus B&A en Eurus Advies ingeschakeld als partners, die in 2016 zullen ondersteunen bij activiteiten om de zelfredzaamheid van inwoners te vergroten.

De gemeenteraad van Gemeente Enschede heeft in juni 2015 besloten het ‘Budget Burgerkracht’ in het leven te roepen. Dit welzijnsbudget moet activiteiten gaan ondersteunen, die ervoor bedoeld zijn om de zelf- en samenredzaamheid van inwoners te vergroten binnen hun leefomgeving. Door het organiseren van activiteiten wil de gemeente bewoners van de verschillende wijken stimuleren om mee te werken aan de ‘sociale kwaliteit van hun leefomgeving’. “Het is belangrijk dat bewoners actief kunnen meewerken aan de (sociale) kwaliteit van hun woon- en leefomgeving”, stelt wethouder Jurgen van Houdt.

Alifa, B&A, Radar, Eurus, Enschede

Vier organisaties, waaronder twee adviesbureaus, zijn via een aanbestedingstraject geselecteerd om in dit kader ondersteuning te gaan bieden. De Gemeente Enschede maakte onlangs bekend Stichting Alifa, Stichting RadarUitvoering, B&A en Eurus Advies te hebben geselecteerd om in 2016 te helpen bij de Burgerkracht-activiteiten. De vier geselecteerde partijen hebben, verdeeld over de wijken, opdrachten gekregen voor taken als adviseren en verbinden, gezondheid bevorderen, het versterken van het netwerk in de wijk en het vertegenwoordigen van bewoners. Stichting Alifa ondersteunt al langer het welzijnswerk van de gemeente en zal in 2016 jongerenwerk, opvoedondersteuning, ouderenwerk en wijkwerk blijven uitvoeren.

De welzijnsactiviteiten en externe ondersteuning worden gefinancierd uit het Budget Burgerkracht, waarvoor in totaal €5.580.000 door de gemeente beschikbaar is gesteld. Daarbij besloot de gemeenteraad om het stadsdeelmanagement de regie te geven over het budget, dat bestaat uit een niet-flexibel deel – en een flexibel deel (€616.000). In overeenstemming met de stadsdeelcommissies, bewoners, partners en op basis van de wijkprogramma’s werd besloten voor welke straten/buurten en met welk doel externe ondersteuning ingekocht moest worden.

De nieuwe aanpak rondom Budget Burgerkracht zal in de loop van 2016 worden geëvalueerd.

Lees ook: Welzijnswerk en begeleiding verbetert zelfredzaamheid