De vier meest duurzame MKB innovators van ons land

27 oktober 2015 Consultancy.nl

Dr. Ten, Sungevity, ScreenCap en The New Cool zijn volgens Squarewise de vier meest duurzame innovatieve MKB-bedrijven van ons land. Deze vier ondernemingen uit de top 100 van meest innovatieve MKB-bedrijven combineren hun innovaties het beste met aandacht voor duurzaamheid.

Op 1 oktober 2015, de dag van de innovatie, publiceerde de Kamer van Koophandel de tiende editie van de jaarlijkse top 100 van meest innovatieve MKB bedrijven. De lijst wordt dit jaar aangevoerd door LUXeXcel, gevolgd door Bird Control Group BV en Nerdalize. De rest van de top 10 bestaat uit MKB-ondernemingen: Moyee Coffee Nederland, McNetiq, RSW, Dual Inventive Holding, GreenPowerFoods, XPAR Vision en NETICS.

Over het belang van innovatie is al jaren weinig discussie meer. Innovatie zorgt voor vernieuwing, en is een belangrijk middel voor bedrijven om zich te onderscheiden van concurrenten. Daarom wordt innovatie ook wel gezien als de motor voor toekomstige bedrijvigheid en werkgelegenheid. Toch is innovatief vermogen volgens Squarewise – een Amsterdams bureau dat zich specialiseert in de transitie naar duurzame businessmodellen – niet langer de enige troef in de concurrentiestrijd. Het is volgens het bureau cruciaal om tegelijkertijd ook een leidende positie in te nemen op het gebied van duurzaamheid. Vanuit het geloof dat duurzame strategieën de kern zullen vormen voor toekomstige businessmodellen is Squarewise van mening dat bedrijven duurzame doelstellingen zouden moeten omarmen in hun bedrijfsvoering, net zoals zij doen met doelen op het gebied van winst, maatschappij en organisatie. 

MKB innovatie top 100

Op basis van dit geloof heeft Squarewise de top 100 meest innovatieve MKB-bedrijven onder de loep genomen, om de duurzaamheid van de top innovators te beoordelen. Uit de 100 MKB-ondernemingen heeft de dienstverlener er vervolgens vier geselecteerd op basis van hun duurzaamheidsniveau, en opgenomen in een ‘duurzame innovatie’ top vier.

Op de (virtuele) vierde plek zou volgens Squarewise The New Cool eindigen, een innovatie op #26 in de MKB Innovatie Top-100 lijst, die op de markt werd gebracht door Twan Heetkamp Trailers. The New Cool is een vrachtwagentrailer met een elektrische koelmotor, die CO2 neutraal is doordat deze wordt aangedreven door opgeslagen remenergie en zonnepanelen op het dak. De derde plek gaat vervolgens naar ScreenCap, een door BWA (#12) ontwikkelde technologie om cellulose, een stofje dat zich in wc-papier bevindt, uit het rioolwater te filteren voordat dit de rioolwaterzuiveringsinstallatie ingaat. De gewonnen cellulose wordt vervolgens hergebruikt.

De vier meest duurzame MKB innovators van ons land

De tweede plek is voor #29 Sungevity, een online onderneming die zich erop richt om het zich oriënteren op de aanschaf van zonnepanelen eenvoudiger te maken. Het aanschaf- en oriëntatieproces is geautomatiseerd en verloopt geheel via de website en via telefonisch contact. Speciaal ontwikkelde software berekent hoeveel de gekozen zonnepanelen zullen opbrengen, en welke installatie de optimale resultaten voor een specifieke klant zal opleveren.

De uiteindelijke winnaar in de ‘duurzame top 4 van innovatieve MKB-bedrijven’ is volgens Squarewise Dr. Ten. Hoewel deze MKB-onderneming in de top 100 slechts op #60 staat, is Dr. Ten – die milieuvriendelijke zeezoutbatterijen ontwikkelt – volgens de onderzoekers de verdiende winnaar op het gebied van duurzame innovatie. Het duurzame alternatief voor lithium en alkaline batterijen is niet alleen minder milieubelastend maar ook zeer krachtig (energiedichtheid: 35 wh/kg) en goedkoop (50 €/kWh). Volgens de dienstverlener zou de zeezoutbatterij “wel eens de doorbraak kunnen zijn op batterijgebied.”

Nieuws

Meer nieuws over