Nieuw rapportageplatform voor verzekeraars: Unify

16 september 2015 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Towers Watson heeft een nieuw software integratieplatform voor verzekeraars gelanceerd: Unify. Het platform koppelt verschillende softwareproducten die reeds in gebruik zijn aan elkaar, automatiseert handmatige stappen en beheert alle vereiste handelingen van gebruikers. Volgens het consultancy- en HR-bureau kan met behulp van het nieuwe platfom het rapportageproces efficiënter en kosteneffectiever ingericht worden.

Verzekeraars werken traditioneel gezien veelal met verschillende softwaresystemen voor financiële modellering en rapportageprocessen. Naast de hoeveelheid werk die het beheren van de diverse systemen met zich meebrengt, is – vooral in het geval van verouderde systemen – een ander nadeel dat bewerkingen vaak handmatig doorgevoerd moeten worden. Met in het achterhoofd de alsmaar stijgende rapportage-eisen van toezichthouders en interne compliance afdelingen, zijn verzekeraars steeds meer genoodzaakt om hun rapportageprocessen te optimaliseren.

“Om op een effectieve wijze te voldoen aan de rapportage-eisen van toezichthouders en daarnaast kostenbesparingen en toegevoegde waarde voor de business te realiseren, is het nodig het gehele proces efficiënter in te richten”, zegt Juriaan Borst, senior consultant bij Towers Watson. Hiertoe heeft het consultancybureau – een van ’s werelds grootste adviesorganisaties gespecialiseerd in onder meer human resources en verzekeringen – een nieuw product gelanceerd, dat volgens hen zorgt voor “significante efficiëntieverbeteringen” in het proces. “Met Unify kunnen verzekeraars hun berekenings- en rapportageprocessen fundamenteel veranderen en sneller en consistenter uitvoeren. Zo kunnen zij een enorme stap maken in de professionalisering van hun risk- en kapitaalmanagement”, zegt Borst.

Towers Watson Unify

Het platform koppelt verschillende softwareproducten die reeds in gebruik zijn aan elkaar, automatiseert handmatige stappen en beheert alle vereiste handelingen van gebruikers. “Op deze manier kunnen verzekeraars sneller rijkere en diepere analyses maken, allemaal met strenge governance en controles”, aldus Borst.

Unify werkt zowel met Towers Watson’s softwareproducten voor de levensverzekeringsmarkt als ook met software van derde partijen. Bestaande werkstromen kunnen volledig worden geautomatiseerd tot een end-to-end proces en worden ingepland of geactiveerd door andere externe systemen of toepassingen die verzekeraars al in gebruik hebben. Ook is er ruimte voor maatwerk per bedrijf, stelt Borst – specifieke governance protocollen en gebruikersacties, zoals reviews en goedkeuringen, kunnen in het ontwerp van de workflows worden opgenomen. Tot slot houdt Unify via gedetailleerde audit logboeken alle interacties in het systeem bij, zodat er te allen tijde inzicht is in de uitgevoerde activiteiten.