Amsterdam populairst op Twitter, Utrecht meest actief

26 augustus 2015 Consultancy.nl

Met ruim 88.000 volgers is Gemeente Amsterdam de gemeente met de hoogste populariteit op Twitter, gevold door Den Haag en Rotterdam. Met gemiddeld 20 tweets per dag mag Utrecht zich de actiefste gemeente van ons land noemen.

Na social media reuzen Facebook en LinkedIn is korte berichtenmedium Twitter ook relatief populair in Nederland. Anno 2015 heeft 27% van de Nederlandse internetgebruikers een account op Twitter. Onder jongeren is het sociale mediakanaal nog populairder – maar liefst 34% van de Nederlandse jongeren maakt gebruik van Twitter. Omdat er zoveel Nederlanders gebruikmaken van Twitter, wordt het kanaal ook steeds belangrijker voor gemeenten. De lokale overheid benut het medium in toenemende mate om informatie te delen en in contact te komen met de lokale bevolking, en andere geïnteresseerden.

Top 10 gemeenten met meeste Twitter volgers

Twitter favoriet, Amsterdam op #1
Uit data van Buzzcapture, een specialistisch bureau dat zich focust op het monitoren van social media en social CRM, blijkt dat Twitter het favoriete social media kanaal is onder de Nederlandse gemeenten. Van de 393 gemeenten is een gigantische meerderheid van 98% actief op Twitter, terwijl een kwart van de gemeenten geen profiel blijkt te hebben op Facebook. Alleen gemeenten Appingedam, Baarle-Nassau, Bedum, Ten Boer, Muiden en Nuth hebben geen Twitter-account. Gemeente Amsterdam heeft veruit de meeste volgers op Twitter. Met 88.569 volgers heeft onze hoofdstad meer dan twee keer zoveel volgers als #2 Den Haag (ruim 43.000).

Rotterdam volgt op de derde plek met 30.638 volgers en de vierde en de vijfde plek zijn voor Utrecht en Enschede, waar echter een verschil van zo’n 80% tussen zit – bijna 28.000 tegenover circa 15.500. Leeuwarden heeft het hoogste inwoner-volger ratio – als alle volgers van Gemeente Leeuwarden inwoners zouden zijn, zou bijna 13% de gemeente op Twitter volgen.

Top 10 gemeenten met hoogste Twitter activiteit

Gemeente Utrecht meest actief
Ondanks de #1 positie in het aantal volgers, is Gemeente Amsterdam niet terug te vinden in de top 10 met meeste tweets in een jaar tijd. Hier wordt de top 10 aangevoerd door Gemeente Utrecht. De lokale overheid van de Domstad verstuurde het afgelopen jaar bijna 5.500 tweets – gemiddeld 20 tweets per dag. Op geruime afstand volgen Gemeente Rotterdam (>3.500 tweets), Den Haag (>3.100), Almere (2.900) en Hengelo met 2.733 tweets.

Nieuws