Persoonlijkheid maakt opmars in recruitmentproces

30 juli 2015 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

De mens maakt het verschil in een organisatie! Maar, de mens maakt pas echt het verschil als hij op de juiste plek zit. “De match vinden is voor Hay Group de uitdaging.”

Nicolette Versteeg van Hay Group ziet de markt veranderen. Bij werving en selectie kijken organisaties minder naar opleiding, kennis en werkverleden. De ervaring heeft geleerd dat focussen op de ‘harde’ criteria medewerkers kan opleveren die achteraf niet passen bij de bedrijfscultuur, het team of de manager. Versteeg: “Persoonlijkheid telt nu zwaarder, want een mismatch kost tijd, energie en geld. En kennis kan altijd nog worden bijgespijkerd.”

Hay Group - Solliciteren

Assessments van MBO tot CEO
Hay Group biedt een breed scala van producten en diensten voor het selecteren, ontwikkelen en behouden van talent. “Er zijn assessments voor alle niveaus, van MBO tot CEO. Ze variëren naar zwaarte en afbreukrisico van de rol”, legt Versteeg uit. Zo zet Hay Group een nieuwe, innovatieve e-tool in om voor een internationaal opererende bank jaarlijks wereldwijd duizenden potentiële medewerkers te selecteren. Dat gebeurt snel en in een vroeg stadium. “De testen zijn wetenschappelijk onderbouwd en de uitkomsten hebben een hoge voorspellenden waarde.” De tool is volgens Versteeg daarnaast laagdrempelig; organisaties met een kleiner budget kunnen ervoor kiezen om het proces van assessments zelfstandig uit te voeren.

Objectieve assessments
Hay Group assessments bestaan uit meerdere modules. Naast bijvoorbeeld online cognitieve- en persoonlijkheidstesten en drijfveren- en leiderschapssurveys zijn er face-to-face-onderdelen. Zo wordt het objectieve assessment geregeld ingezet bij reorganisaties en fusies. “Dat is een programma dat een eerlijk en onafhankelijk selectieproces garandeert.” De assessments worden ontwikkeld in nauw overleg met de opdrachtgever. Vooraf wordt een analyse gemaakt van de strategie van de organisatie en individuele doelen met bijbehorende functie- en competentie-eisen. Versteeg: “Er ontstaat altijd een goed beeld van de persoonlijke en professionele kwaliteiten van kandidaten; van hun potentieel en de rol waarin ze het beste tot hun recht komen, voor nu en in de toekomst. Een goede basis voor organisaties om op te sturen.”