20 studenten met Ordina Hackatrain naar Tech Open Air

14 juli 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Zo’n 20 talentvolle IT studenten reizen vandaag met de ‘Hackatrain’ naar het driedaagse Tech Open Air festival in Berlijn. Gedurende de treinreis maken de studenten kennis met tal van ervaren developers, marketeers en designers en nemen ze deel aan een uitdagende hackathon/business case van de NS. Daarbij zullen de deelnemers begeleid worden door consultants van Ordina.

Tech Open Air
In 2012 lanceerde een groep van startups uit Berlijn een nieuw festival: het Tech Open Air festival. Het festival tracht de wereld tussen technologie, muziek, kunst en wetenschap samen te brengen. Van 15 t/m 17 juli 2015 zal Berlijn het podium vormen voor diverse organisaties, sprekers, artiesten, vrijwilligers en bezoekers om in het kader van multidisciplinaire samenwerking hun kennis op bovengenoemde vlakken met elkaar te delen. Een impressie van het Tech Open Air festival 2014:

Hackatrain
In relatie tot het aankomende festival werd een ander initiatief gelanceerd: de Hackatrain. Bedenker van het concept is de Amsterdamse Amal Whyte. Ze kwam op het idee naar aanleiding van een tripje naar Londen met de trein. Onderweg had Whyte, die een marketing- en communicatieachtergrond heeft, het met vriendinnen over bedrijven die onvoldoende visie hebben ontwikkeld op het gebied van technologische ontwikkelingen.

Grote bedrijven hebben volgens Whyte vaak moeite om technologische ontwikkelingen op te pakken, omdat ze niet de lenigheid meer hebben om daarop in te springen. Whyte: "Er is gebrek aan durf en wordt er vooral naar omzet en het kostenplaatje gekeken. Start-ups kunnen dat wel omdat die nog niet zijn vastgeroest en risico’s durven te nemen. Daar vind je meer ondernemerschap. Eigenlijk zou je beide partijen met elkaar in contact moeten brengen, want juist in die kruisbestuiving kunnen ze elkaar helpen.”

Toen Whyte in november een kaartje gekocht voor Tech Open Air dacht ze terug aan de treinreis naar Londen, maar ook aan de conferenties en netwerkevenementen die ze had bezocht én aan festivals. “Het leek mij heel erg gaaf om met een grote groep young professionals naar een conferentie te gaan en onderweg met elkaar mooie concepten te bedenken. Ik heb vervolgens Tech Open Air benaderd, met de vraag of ik de promotie in Nederland voor ze mocht doen. Toen ontstond het concept van de hackatrain met als doel om bedrijven en jong tech-minded talent met elkaar in contact te brengen", aldus Whyte.

Hackatrain - Ordina

Ordina partner van Hackatrain
Whyte, zocht contact met verschillende partijen. Na wat aftasten heen en weer vonden Whyte, ICT dienstverlener Ordina, NS en Amsterdam Creative Industries Network elkaar en was de hackatrain geen idee meer, maar werkelijkheid.

Zo’n 20 talentvolle IT-studenten werden door Ordina geselecteerd* en vertrekken vandaag vanuit Amsterdam per trein (gedoopt tot ‘Hackatrain’) naar het driedaagse Tech Open Air festival. Gedurende de treinreis zullen zij deelnemen aan een uitdagende ‘hackathon’, waarin ze in teams van drie deelnemers (‘hackers ) een complexe business case van de Nederlandse Spoorwegen voorgeschoteld krijgen.

Samen met overige techstudenten, developers, marketeers en designers zullen de studenten een innovatieve oplossing voor de case ontwikkelen, waarbij ze begeleid zullen worden door consultants van Ordina. Het uiteindelijk winnende team van de hackathon (een vakjury zal cijfers geven voor de innovatie, creativiteit en haalbaarheid van de plannen) krijgt een round-trip Europese treinkaart aangeboden door het bureau.

* In het kader van de actie moesten studenten Ordina op zo origineel mogelijke wijze laten weten waarom juist zij de innovatieve denkers zijn die niet mogen ontbreken bij de Hackatrain. Uiteindelijk kregen na een loting 20 studenten een toegangsbewijs voor de Hackatrain en het Tech Open Air festival.