Helft bevolking wil elk jaar vrij zijn op Bevrijdingsdag

04 mei 2016 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Meer dan de helft van de Nederlanders wil van Bevrijdingsdag een officiële vrije feestdag maken. Bevrijdingsdag scoort hiermee bijna 40% hoger dan Sinterklaas, en meer dan 50% hoger dan Prinsjesdag.

Op Bevrijdingsdag, jaarlijks 5 mei, vieren Nederlanders de bevrijding van de Duitse heerschappij aan het einde van de tweede wereldoorlog. Iedere vijf jaar zijn Nederlanders op deze officiële nationale feestdag vrij, net zoals afgelopen jaar het geval was. Dit jaar valt Bevrijdingsdag tegelijk met Hemelvaartsdag, waardoor Nederlanders alsnog van een vrije dag kunnen genieten. Voor alle andere jaren zijn werknemers afhankelijk van hun CAO / werkgever of zij op deze feestdag vrij zijn of niet.

Vrij op 5 mei
Uit een peiling van Ipsos, een onderzoeksbureau uit Amsterdam, blijkt dat 57% van de Nederlanders boven de 18 jaar van mening is dat Bevrijdingsdag opgenomen zou moeten worden in de lijst van officiële vrije feestdagen. Ten opzichte van andere opties voor extra vrije dagen, zoals Sinterklaas (19%) en de Dag van de Arbeid (18%), zijn dat veel meer mensen. Daarnaast scoren alleen Dodenherdenking en Carnavalsmaandag en -dinsdag boven de 10%. Een vijfde van de respondenten vindt dat geen van de genoemde feestdagen een vaste vrije dag zou moeten worden.

Van de feestdagen waarop medewerkers nu verplicht vrij zijn, vindt bijna de helft van de Nederlanders dat de christelijke feestdagen moeten worden aangehouden. Zo’n 17% vindt dat daar ook islamitische feestdagen bij mogen komen, maar een grote meerderheid blijft daar tegen.

De populairste van de huidige feestdagen zijn Nieuwjaarsdag, Eerste Kerstdag, Eerste Paasdag en Koningsdag. Tweede Pinksterdag is het minst populair, maar daarvan vindt nog steeds 70% van de mensen dat deze vrije dag moet worden aangehouden.

Weinig vrije dagen
Ten opzichte van andere Europese landen scoort Nederland niet goed als het gaat om vrije dagen. Een onderzoek van Mercer toonde aan dat Nederlanders de minste vakantiedagen hebben van West-Europa. Het internationale adviesbureau vergeleek het aantal vrije dagen en (wettelijke) feestdagen van veertien West-Europese landen.