Mercer: Nederland heeft de minste vrije en feestdagen

12 februari 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Nederlanders hebben de minste vakantiedagen van West-Europa, blijkt uit onderzoek van Mercer. Het internationale adviesbureau vergeleek het aantal vrije dagen en (wettelijke) feestdagen van 14 West-Europese landen.

In totaal kennen werknemers in Nederland 28 vrije dagen, maar liefst 11 vrije dagen minder dan Finse professionals. Grotendeels valt dit te wijten aan het feit dat ons land slechts 20 wettelijke vrije dagen per jaar kent. Bovendien staat Nederland ook onderaan op de lijst van nationale feestdagen.

Overzicht van feestdagen in Europese landen

In West-Europa is het verschil tussen feestdagen en het aantal wettelijke vakantiedagen groot. De Finnen hebben de meeste feestdagen (15), op de voet gevolgd door Spanje (12), Griekenland (12) en vier landen met elf feestdagen (Denemarken, Frankrijk, Zweden en Italië). De meeste wettelijke vakantiedagen komen voor in Groot-Brittannië (28), gevolgd door Zweden, Denemarken, Frankrijk en Luxemburg met 25 dagen.

Culturele verschillen

De grote verschillen zijn volgens Antoni van Huissteden, persvoorlichter bij Mercer, wel te verklaren: “In West-Europa is geen land hetzelfde als het gaat om feest- en vakantiedagen. Je hebt vaak te maken met verworven rechten en diep gewortelde culturele verschillen.” Zo worden in sommige landen extra vakantiedagen toebedeeld op basis van senioriteit of leeftijd, terwijl in bijvoorbeeld Duitsland het aantal vastgestelde feestdagen zelfs varieert per deelstaat. Voor bedrijven die internationaal opereren leidt dit tot een uitdaging op HR-vlak, erkent Van Huissteden. “Voor multinationals is het daarom een uitdaging een eenduidig pakket samen te stellen voor de gehele regio.” 

Mercer - Feestdagen

Wie het maximale aantal wettelijke vakantie- en feestdagen wil opstrijken, moet bankier worden in Luxemburg en ouder zijn dan 55 jaar. In Luxemburg krijgt men boven de 55 jaar drie extra vakantiedagen en in de financiële sector nog eens 8,5 dagen extra.

Crisis

Ook blijkt uit het Mercer onderzoek dat bedrijven steeds vaker vrije dagen afpakken van hun werknemers. Aanleiding is volgens Mercer de crisis en noodzaak om de arbeidsproductiviteit te verhogen om het hoofd boven water te houden. Zo is in Portugal besloten om op landelijk niveau een viertal nationale feestdagen te schrappen tot 2018.