BDO, Nielen Schuman en PwC begeleiden deal in zorg

28 mei 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Investeringsmaatschappij Gimv heeft de divisies Acertys Healthcare, Medvision Healthcare en FMH Medical, onderdeel van ziekenhuistoeleverancier Acertys Groep, verkocht aan Duo-Med. De transactie werd begeleid door diverse M&A en corporate finance specialisten. Koper Duo-Med werd bijgestaan door BDO en Van Olmen Wynant, verkoper Gimv werd geadviseerd door M&A professionals van Nielen Schuman, Stibbe en PwC.

Acertys Groep is een toeleverancier voor ziekenhuizen en medische beroepen. De groep werd in 2007 opgericht naar aanleiding van een fusie van enkele toeleveranciers voor de medische sector in België en Nederland. De groep bestaat onder meer uit de Belgische divisies Acertys Healthcare en Medvision Healthcare en het Nederlandse FMH Medical. Tenslotte behoort ook Heyer Benelux tot de groep.

Gimv verkoopt belang Acertys
Eerder deze maand besloot investeringsmaatschappij Gimv, samen met overige aandeelhouders, zijn belang in Acertys Groep te verkopen aan Duo-Med, een leverancier van innovatieve medische technologieën aan ziekenhuizen in de Benelux. De organisatie bestaat zo’n 20 jaar en richt zich met name op abdominale en plastische chirurgie, gynaecologie, radiologie en gastro-enterologie.

Due-Med - Acertys Groep

De deal omvat de praktijken Acertys Healthcare, FMH Medical en Medvision Healthcare, die door de transactie onderdeel gaan uitmaken van het nieuwe Acertys Holding. ABN Amro Participaties nam een meerderheidsparticipatie in laatstgenoemde holding, die valt onder de koepel van de Duo-Med Holding.

Dirk de Cuyper, CEO van de Duo-Med Holding, over de beweegredenen achter de acquisitie: “De acquisitie van de Acertys Groep past in het kader van onze buy-and-build strategie die we samen met onze partner ABN Amro Participaties hebben vooropgesteld. Het versterkt onze gezamelijke positie in een veranderende healthcare community.” Bovendien wijst hij op de complementaire dienstverlening: “De diensten en producten van de verschillende entiteiten zijn complementair en vormen een sterk strategisch platform voor de toekomst. We zien de toekomst met vertrouwen tegemoet en kijken uit naar de samenwerking met de Acertys medewerkers.”

Ook Jan Schoevaerts, CEO van Acertys Groep wijst op de toegevoegde waarde van de verkochte divisies: “Met de verkoop van Acertys Groep aan Duo-Med, wordt een belangrijke stap gezet in het distributielandschap in de gezondheidszorg. Acertys Healthcare, Medvision Healthcare en FMH Medical zijn gevestigde waarden in de Benelux. Als lokale partners bieden zij de klanten totaaloplossingen voor de complete levensduur van hun apparatuur en applicaties.”

BDO - Olmen Wynant - Nielen Schuman - PwC - Stibbe

Dealmakers
Diverse M&A specialisten begeleidden de transactie tussen Gimv en Duo-Med. Verkoper Gimv werd bijgestaan door de M&A experts van Nielen Schuman, een corporate finance kantoor uit Amsterdam. Het dealteam bestond uit: Lodewijk Koeman, Joost Greijmans, Mohit Sharma en Moussa F’touh. Ook advocatenkantoor Stibbe leverde (juridisch) advies aan Gimv met in het dealteam voor Nederland: Egbert Vroom, Robert-Jan Dekkers, Meltem Koning-Gungormez en Casper Jaspers – en voor België: Dries Hommez, Andries de Smet en Laurens D’Hoore. Tenslotte was accountants- en advieskantoor PwC namens Gimv verantwoordelijk voor het due diligence proces.

De kopende partij, Duo-Med, werd geadviseerd door BDO (financiële due diligence) en Van Olmen Wynant, een Belgisch advocatenkantoor.