25 beste markten voor buitenlandse investeringen

02 juni 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

De VS is de meest aantrekkelijke markt voor directe buitenlandse investeringen, volgens een recent onderzoeksrapport van A.T. Kearney. China volgt op de tweede plaats. Europa wordt gezien als een veilige haven voor directe investeringen uit het buitenland – 15 van de top 25 aantrekkelijkste landen bevinden zich in Europa.

Sinds 1998 voert management consultancybureau A.T. Kearney zijn ‘Foreign Direct Investment Confidence Index’ analyse uit. In het daaruit volgende rapport* geeft het bureau inzicht in de overkoepelende trends in directe buitenlandse investeringen (DBI) en stellen de auteurs een top 25 lijst op van de meest aantrekkelijke landen voor DBI – op basis van onder andere economische en politieke factoren en wet- en regelgeving in een land.

Top 25
Voor het derde jaar op rij wordt de lijst aangevoerd door de Verenigde Staten. Op een schaal van 0 tot 3 scoort de VS een gemiddelde van 2,1 voor zijn aantrekkelijkheid voor directe buitenlandse investeringen. Op de tweede plaats staat China, dat ook voor het derde jaar op rij dezelfde positie bekleedt in de lijst. Nieuw in de top 3 is het Verenigd Koninkrijk dat in 2014 nog op de 4e plaats en in 2013 zelfs op de 8e plek vertoefde. Andere landen die constant in de top 10 te vinden zijn, zijn Canada (4e plek), de #3 van 2014, Duitsland (5e plaats), Brazilië (6e) en de huidige #10 Australië, die de afgelopen jaren telkens twee plaatsen daalde op de lijst.

Nederland maakt grote sprongen op de lijst – in 2015 komt het land binnen op de 13e plaats, afkomstig van de 22e plek in 2014. In 2013 stond Nederland nog niet eens in de top 25. Nederland staat met een score van 1,74 net onder Italië dat de afgelopen jaren soortgelijke sprongen maakte. Oostenrijk (#22) staat voor het eerst sinds 2002 weer in de top 25, terwijl Noorwegen en Finland dit jaar hun debuut maken in de lijst – respectievelijk op plek 24 en 25.

2015 FDI Confidence Index

Regionale verschillen
Vanuit een regionaal perspectief heeft Europa een record gevestigd. In 2015 genieten maar liefst 15 Europese landen een hoog vertrouwen ten aanzien van directe buitenlandse investeringen. Dat was in 2013 nog wel anders – toen was slechts 30% van de landen op de top 25 lijst afkomstig uit Europa. 36% van de Europese respondenten – bestaande uit een verzameling senior leidinggevenden en managers uit 27 verschillende landen – zijn optimistischer dan het jaar daarvoor, terwijl 21% zich juist pessimistischer toont over de aantrekkelijkheid van zijn of haar land.

Europa plukt volgens de auteurs de vruchten van een aantal macro-economische factoren die aanblijvende investeringen aansporen. Een van deze factoren is het algemene beeld van Europa als een veilige haven voor investeringen in een verder onstabiele wereld. Ook de stap van bezuinigingen naar kwantitatieve versoepeling, wordt door veel investeerders als een stap in de juiste richting ervaren. Een derde reden is dat in Europa relatief meer kansen liggen voor buitenlandse investeerders.

The outlook for regional economies

In Noord-Amerika worden de hoogste niveaus van optimisme gemeten. 51% van de respondenten is optimistischer over hun land dan vorig jaar, terwijl slechts 8% minder optimistisch is. Als #1 in de ranking blijft de VS gezien worden als een voorkeursregio ten aanzien van DBI. Het land heeft in de ogen van alle genoemde landen veel macroeconomisch potentieel, wat blijkt uit het optimisme van 46% van de bestuurders, en slechts 10% die aangeven pessimistischer te zijn dan vorig jaar. Ook in Azië neemt het optimisme toe – 42% tegenover 9%. Vooral Japan doet het goed in de top 25 – sinds 2014 steeg het land van de 19e naar de 7e plek op de lijst. Zuid-Korea keert in 2015 terug in de top 25 op de 16e plek, terwijl India daalt in de lijst van de 5e plek in 2013 naar de 11e in 2015.

* De 2015 editie van het rapport heeft de titel ‘‘Connected Risks: Investing in a Divergent World’.