Online werkboek in de maak voor Leren Veranderen

15 mei 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In het kader van bestseller ‘Leren Veranderen’ van Léon de Caluwé en Hans Vermaak is een online werkboek – ‘Werken met Leren Veranderen’ – in de maak waar professionals bijdragen voor aan kunnen leveren. Samen met Hanna Boersema en Gertjan de Groot vormen de twee auteurs een redactie die alle inzendingen beoordelen. Zo ontstaat een verzameling kennis, oefeningen en inzichten die kunnen worden ingezet wanneer men werkt met het handboek en de daarin beschreven kleurentheorie.

De eerste versie van ‘Leren Veranderen’ van Léon de Caluwé, partner bij Twynstra Gudde, en Hans Vermaak verscheen in 1999 en bracht de welbekende kleurentheorie naar het Nederlandse publiek. Het handboek voor de veranderkunde was en is nog steeds erg populair en werd in 2006 geheel herschreven en in 2003 ook in het Engels uitgebracht. Het boek is een bestseller en wordt in tientallen opleidingen op universiteiten en hogescholen als standaard leerstof gebruikt. Maar nog belangrijker misschien is de grote hoeveelheid waarin het boek gebruikt wordt door managers, organisatieadviseurs en andere veranderaars in organisaties.

Boek - Leren veranderen

‘Werken met Leren Veranderen’
“Er was sinds jaar en dag veel vraag naar werkvormen, cases, columns, literatuur, onderzoek: kortom naar allerlei materiaal en methoden om de theorie nog beter in de praktijk te brengen. Of beter over te brengen aan studenten”, vertelt Vermaak op zijn persoonlijke blog over de aanleiding om een online, interactief werkboek op te zetten ter ondersteuning van ‘Leren Veranderen’. In juni 2013 is met steun van uitgeverij Kluwer en organisatieadviesbureau Twynstra Gudde de interactieve website van het werkboek ‘Werken met Leren Veranderen: Een werkboek voor de veranderkundige’ gelanceerd.

In het online boek worden allerlei bijdragen van veranderaars, adviseurs en managers uit de praktijk verzameld. De werkwijzen/-methodes, inzichten, tools en ervaringen worden beoordeeld door een redactie bestaande uit twee personen: Gertjan de Groot, verandermanagementdocent aan de HvA, en Twynstra Gudde adviseur Hanna Boersema. Vermaak: “De redacteuren bewaken de kwaliteit: wat niet goed past, komt er dus niet op.” Daarnaast leveren de redacteurs natuurlijk ook hun eigen materiaal aan.

Werken met leren veranderen

Iedereen die wil bijdragen aan het werkboek kan materiaal aanleveren. De redacteurs maken daarbij onderscheid tussen 6 verschillende formats; Oefeningen, Theorieën, Cases, Cameo’s (columns of commentaar), Literatuur en Onderzoek. “In dit boek willen we materiaal verzamelen dat jou als veranderaar of jou als docent over veranderen helpt om het gedachtegoed toe te passen en anderen te helpen zich te ontwikkelen in het vak veranderkunde,” aldus de redactie.

De Caluwé, Vermaak, de Groot en Boersema roepen iedereen omet een interessante werkvorm, oefening, case of andere praktische tool op het gebied van verandering op om een bijdrage te leveren. De werkbaarheid van de beschrijvingen wordt waar nodig bij een groep gebruikers getest. Na verloop van tijd wordt op basis van de inzendingen een werkboek opgesteld, dat naar verluid ook fysiek beschikbaar zal komen.