First Consulting en Expereo implementeren business model

20 maart 2015 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Expereo is samen met First Consulting haar sales- en inkoopprocessen radicaal aan het vernieuwen. In fase één is middels het Mendix platform een digitale hub gecreëerd, waarin afnemers en aanbieders van internetdiensten real-time met elkaar verbonden worden. Dit leidt tot een efficiënter en effectiever sales- en inkoopproces met, voor zowel Expereo als haar klanten, een competitief voordeel als gevolg.

Achtergrond
Expereo levert wereldwijd 17.500 internetdiensten aan internationaal gerenommeerde telecombedrijven door met 2.500 lokale leveranciers uit meer dan 180 landen afspraken te maken. Het bedrijf is meer dan enkel een wholesale broker, omdat zij een totaaloplossing biedt van levering, support en facturatie. Expereo zocht een oplossing om hun dienstenportfolio uit te breiden en te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar hun diensten. De huidige processen gebruikmakende van spreadsheets, prijsboeken en catalogi voldeden hierbij niet langer. Er moest een applicatieplatform komen dat de nieuwe processen kan ondersteunen en een implementatiepartner die de vertaalslag van de business naar het nieuwe IT landschap kan begeleiden en realiseren.

Applicatieplatform

Realisatie – Samen met de klant
Het gewenste business- en applicatielandschap is gerealiseerd door een gemengd team bestaande uit IT consultants van First Consulting en Expereo medewerkers. First Consulting heeft Expereo geholpen in het werken volgens de Scrum ontwikkelmethodiek, waardoor Expereo zelf in staat is de reeds opgeleverde Mendix applicaties te beheren en aan te passen. Naast het werken in een Scrum team heeft First Consulting geholpen de nieuwe processen vorm te geven. First Consulting fungeerde hierbij als continue sparringpartner en toetste hierbij de ideeën door middel van rapid prototyping in het Mendix platform.

Oplossing fase één – Innovatief en flexibel
De gerealiseerde hub-functie van Expereo kan op verschillende manieren worden gebruikt. Met behulp van API’s kunnen afnemers en aanbieders van internetdiensten hun systemen direct koppelen aan de Expereo-hub. Aanbieders met een beperkt productaanbod en stabiele prijzen hebben daarnaast de mogelijkheid hun aanbod aan Expereo door te geven, waarna dit in een digitale online catalogus wordt opgeslagen.

Hub-functie van Expereo

Een kenmerkend voorbeeld van een innovatie in fase één is de mogelijkheid om de beschikbare diensten per provider op de plek van aanvraag te bepalen. Dit wordt gedaan op basis van verschillende typen geografische lagen (postcode, polygonen, punten, etc.). Dit stelt Expereo in staat om afnemers real-time de beste lokale beschikbare dienst aan te bieden.

Mendix biedt als agile ontwikkelplatform de benodigde flexibiliteit waardoor Expereo continu kan blijven innoveren. Hiermee heeft Expereo in fase één haar sales- en inkoopafdeling een krachtige tool gegeven.

Vooruitblik
Er wordt momenteel hard gewerkt aan de grootschalige on-boarding van de lokale aanbieders in de 180 landen waarin Expereo diensten levert. In de volgende fase zal een selfserviceportaal worden geïmplementeerd. Het portaal stelt aanbieders in staat om zelf hun productportfolio te beheren en per aanvraag, in hun gebied, een aanbod op maat te verzorgen. Voor afnemers biedt het portaal de mogelijkheid real-time de beschikbaarheid van Expereo diensten per locatie in te zien. Tevens kunnen de gewenste diensten direct aangevraagd en gevolgd worden.

Visie van First Consulting op Business IT
Expereo wilde afstappen van de traditionele manier van IT ontwikkeling en zocht naar de passende aanpak om hun vernieuwde business model te kunnen ondersteunen. Omdat business en IT steeds meer vervlochten met elkaar raken, zijn zowel Expereo als First Consulting overtuigd dat een team met zowel sterke business kennis als IT daadkracht cruciaal is. Expertise in beide gebieden reduceert het aantal overdrachtsmomenten en zorgt hierdoor voor een hoger aanpassingsvermogen van een organisatie.

De implementatie van het Mendix platform binnen Expereo is een voorbeeld van een project dat First Consulting heeft uitgevoerd binnen het domein ‘Technology’.