Management verdient 3 keer meer dan werknemer

17 maart 2015 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Het verschil in gemiddeld loon tussen een werknemer en een senior manager is sinds 2008 ongewijzigd, terwijl deze in veel andere Europese landen juist is toegenomen tijdens de crisis. Nederlandse managers verdienen circa drie keer zo veel, een loonkloof die vergelijkbaar is met onze Europese buurlanden. Dit blijkt uit recent onderzoek van Hay Group.

Een gemiddelde manager in Nederland verdient drie keer zo veel als zijn operationele medewerkers, blijkt uit onderzoek van organisatieadviesbureau Hay Group in 63 landen. De loonkloof is sinds het begin van de crisis in 2008 ongewijzigd gebleven. Veel andere landen zagen daarentegen de loonkloof tussen managers en gemiddelde werknemers verbreden.

Loonkloof tussen Manager en Medewerker

8ste in Europa
De loonkloof in Nederland is de op zeven-na-kleinste van Europese landen. Buurlanden Duitsland en België kennen beiden met 2,8 een iets kleiner verschil in salaris tussen hoger management en professionals op de werkvloer. Verenigd Koninkrijk en Luxemburg scoren met een kloof van 3,3 keer iets lager dan ons land. Europese koplopers zijn Zwitserland en Noorwegen, waar senior managers 2,5 keer zoveel verdienen. Oost-Europese landen kennen veel grotere ongelijkheid. Vooral Oekraïne valt op met een verschil in salarissen van 11,4 keer zoveel in het voordeel van het management. 

Wereldwijd
China kent een nog grotere loonkloof. Daar verdienen senior managers maar liefst dertien keer meer dan hun gemiddelde werknemer. Singapore scoort meer in lijn met Zuid-Europese landen, met een loonkloof van 5 keer zoveel. In de Verenigde Staten verdienen senior managers gemiddeld 4 keer zoveel. Dat de verschillen in Europa vaak minder groot zijn dan in voorgenoemde voorbeelden komt doordat er tijdens de crisis een trend is ontstaan van loonmatiging, waardoor de loonkloof gelijk bleef of zelfs verminderde.

Hay Group - Salarissen stijgen in 2014

Er moet echter wel worden uitgekeken voor het te ver dichten van de loonkloof: “Een verschil in salariëring kan motiverend werken en helpen talent aan te trekken”, stelt Anne Branger, directeur beloningsonderzoek bij Hay Group. Maar de kloof mag natuurlijk ook niet te groot worden, zeker met het oog op toenemende transparantie op het gebied van beloningsbeleid. Het verschil in salaris “moet wel uitlegbaar zijn”, voegt Branger toe.

Voor zijn onderzoek baseerde het adviesbureau zich op de PayNet-database. Deze internationale database bevat gegevens van ruim 16 miljoen werknemers uit meer dan 24.000 organisaties verspreid over 110 landen.