Adviesbureau spil in woningbouwcorporatie fraude

10 maart 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Drie woningbouwcorporaties zijn mogelijk de dupe geworden van fraude en omkoping door ingehuurde adviseurs en derivatenbemiddelaars. De adviseurs zouden verdachte provisies hebben ontvangen wanneer hun klanten derivaten of leningen bij de betreffende bemiddelaars afsloten. Naar verluidt is hiermee €1,2 miljoen onrechtmatig verdiend.

Het onderzoek naar de miljoenenfraude bij woningcorporatie Vestia is nog maar kort geleden afgerond of er is alweer een nieuw onderzoek geopend naar mogelijke omkoping en fraude. Het Openbaar Ministerie doet nu onderzoek naar een fraudezaak waarbij drie woningbouwcorporaties slachtoffer zouden zijn geworden van omgekochte financieel adviseurs, die zij hadden ingehuurd voor advies over manieren om rentekosten te onderdrukken. 

Egelantier
Het fraudeonderzoek – dat het Openbaar Ministerie eerder deze maand bevestigde aan de Volkskrant – draagt de naam ‘Egelantier’. In totaal worden drie personen en drie rechtelijke personen verdacht van fraude- en omkopingspraktijken. Twee daarvan zijn inmiddels bekendgemaakt – Jan Hein G., medeoprichter van adviesbureau Censum, en Arjan Greeven, mede-eigenaar van FIFA Finance en zijn vennootschap Greeven Invest, dat ook al een hoofdrol speelde in de Vestia-fraudezaak. Peter van den E., medeoprichter van Censum en partner van Jan Hein G., en Leroy van D., Greeven’s FIFA Finance vennoot, zouden niet tot de verdachten behoren.

Verdachte provisiestroom
Reconstructie van de verdachte provisiestroom

De drie mogelijk gedupeerde woningbouwcorporaties zijn Portaal uit Utrecht, De Woonplaats uit Enschede en Wonen Limburg uit Roermond. Zij huurden Censum in om advies te geven over manieren hoe zij het beste hun rentekosten zo laag mogelijk konden houden en betaalden het tweemans adviesbureau een tarief van €200 per uur. Maar ondertussen zouden de adviseurs een dubbele agenda hebben. Derivaten en lening bemiddelaar FIFA Finance brachten offertes uit aan woningcorporaties namens een aantal banken, waar de intermediairs provisie voor ontvingen van betreffende banken. Wanneer FIFA zaken deed met een woningbouwcorporatie die ook advies ontving van Jan Hein G. en Peter van de E. dan zouden de financieel adviseurs een gedeelte van de provisie ontvangen. Het zou over circa €1,2 miljoen aan extra verdiensten gaan. 

Geschokte reacties
De betreffende woningbouwcorporaties hebben geschokt gereageerd op de beschuldigingen van de door hun ingehuurde adviseurs en de rol van bemiddelaar FIFA daarbij. Tegenover de Volkskrant zegt Linda Valentijn, die tussen 2008 en halverwege 2011 de kas beheerde van Wonen Limburg: “Als je een adviseur inhuurt voor een serieus tarief ga je ervan uit dat die alleen voor jou werkt, en niet ook nog een ander doel in zijn achterhoofd heeft.” Frans Kooiker, Directeur van De Woonplaats, laat weten zich “belazerd” te voelen.

Kaft de Betekenis

De Bekentenis
De fraudezaak wordt uitvoerig behandeld in het boek ‘De Bekentenis’, waarin Arjan Greeven zijn persoonlijk verhaal vertelt over de kwestie. In 2012 was de FIFA-partner de persoon die de fraude bij Vestia aan het licht bracht, met als doel de aankomende ondergang van de corporatie mogelijk te voorkomen. In het boek over de miljoenenfraude wordt ook stilgestaan bij de huidige fraudezaak rondom adviesbureau Censum uit Lelystad.