Uurtarief externe adviseurs boven de 200 euro bij COA

15 maart 2012 Consultancy.nl

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft sinds 2004, het jaar waarin de omstreden bestuursvoorzitter Nurten Albayrak aantrad, bijna €13 miljoen uitgegeven aan 37 externe adviseurs. Bovenop dat bedrag wordt aan veel junior- en medioadviseurs meer dan €200 per uur betaald. Dat blijkt uit een brief van interim-manager Harry Paul aan minister Leers.

Vier consultants verdienden meer dan €300.000 per jaar. Een van hen, een strategieadviseur corporate communicatie, werkte zeven jaar lang voor het COA voor gemiddeld €300.000 per jaar. In 2008 verdiende hij zelfs €389.000. Een adviseur die nu de reorganisatie van het COA aanstuurt wordt sinds 2007 ingehuurd en verdiende in vier jaar tijd totaal €1,1 miljoen. De externe adviseurs verdienden meer dan Nurten Albayrak, die onlangs mede vanwege haar hoge salaris op non-actief werd gesteld.

Ruim €200 per uur voor junior- en medioadviseurs
De kostenpost van €13 miljoen omvat alleen uitgaven aan adviseurs op directie- en/of managementniveau. Daarboven worden meerdere junior- en medioadviseurs ingehuurd op lagere niveaus. Ook deze consultants krijgen een hoge vergoeding voor hun diensten, zo blijkt uit een interne memo. De afdeling management services kan €278.000 per jaar uitgeven aan een adviseur. Een interim-teamleider op die afdeling werkte een half jaar voor €212,70 per uur en verdiende in totaal €199.087. De afdelingen opvang en huisvesting hebben een jaarlijks budget van respectievelijk €211.500 en €185.200.

Uit een analyse van tarieven van organisatieadviesbureaus bij de gemeente Utrecht bleek vorig jaar dat een tarief van meer dan €200 hoog is. De meeste adviesbureaus ontvingen een tarief van €150 tot €200 per uur. Freelancers kregen in de meeste gevallen < €120 per uur.

Frustratie bij werknemers
COA-werknemers zijn gefrustreerd over de hoge uitgaven aan externe adviseurs. Zo zijn zij verontwaardigd over een adviseur die zeven jaar voor het bedrijf werkte en ruim €1,1 miljoen verdiende. “Van deze man begreep niemand waarom hij zo goed was dat hij zoveel kon verdienen”, zo zei een betrokkene tegenover de Volkskrant. De adviseur werkt ondertussen niet meer voor het COA en was niet bereikbaar voor commentaar.

Onderzoek naar bedrijfsvoering COA
Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) heeft opdracht gegeven tot een onderzoek naar het werkklimaat binnen het COA, de manier waarop het COA wordt betaald en het loon van de weggestuurde bestuursvoorzitter Nurten Albayrak. Dat onderzoek wordt inmiddels uitgevoerd.

Nieuws

Meer nieuws over