Overzicht van tarieven van externe consultants

31 maart 2011 Consultancy.nl

Al jaren worden er verhitte discussies gevoerd over de tarieven van externe adviseurs. De kern vraag blijft: bieden consultants voldoende toegevoegde waarde om hun vaak exorbitante tarieven waar te maken? Voorstanders geven aan dat adviesbureaus bepaalde (unique) expertise en kennis meebrengen waardoor hun tarieven geoorloofd zijn, tegenstanders daarentegen bekritiseren het hoge ‘advies-gehalte’ van rapporten en het feit dat adviesbureaus op allerlei manieren proberen om hun klanten afhankelijk te maken van hun diensten. Daarnaast zijn adviesbureaus ook vrij ‘geheimzinning’ over hun tarieven – uurtarieven per klant worden zelden bekendgemaakt.

Tarieven van consultants bij Gemeente Utrecht

Uit een analyse van Consultancy.nl op stukken van Gemeente Utrecht blijkt dat het hoogste gemiddelde uurtarief van consultants in 2010 maar liefst €225 per uur bedroeg. Het gemiddelde tarief van de vijf duurste externe adviesbureaus was €191 per uur. In 2010 huurde de gemeente in totaal 18 adviesbureaus in met een uurtarief boven de €150 per uur. Een overzicht van de tarieven:
- Fakton: €225 per uur
- Deloitte: €188 per uur
- PwC: €187 per uur
- KPMG: €185 per uur
- Brink Groep: €169 per uur
- 13 overige adviesbureaus: > €150 per uur
- Hiemstra & De Vries: €141 per uur
- Verschillende adviesbureaus: tussen €100 -  €140 per uur

In de totale lijst van adviesbureaus zijn geen strategy consulting adviesbureaus voorgekomen. Het is algemeen bekend dat hun gemiddelde uurtarieven beduidend hoger liggen dan die van management consulting en ICT consulting bureaus. Tarieven van consultants van gerenommeerde strategie adviesbureaus liggen gemiddeld boven de €300 per uur en kunnen voor de meest senior professionals (b.v. Directors, Partners, Vice Presidents) oplopen tot over €500 per uur.

Totale kosten externe consultants in 2010: €75 miljoen

De totale begroting van gemeente Utrecht in 2010 was €1,3 miljard. Circa 21% werd besteed aan kosten van het vaste personeel - ongeveer €270 miljoen. De kosten voor ‘externe inhuur’ (inclusief advieswerk) bedroeg €75 miljoen, bijna 6% van de begroting. Uitgaven aan adviesbureaus en hun consultants is ten opzichte van 2009 flink gedaald; in het voorgaande jaar huurde Utrecht voor €100 miljoen extern personeel in.

Nieuws

Meer nieuws over