Strategy en M&A adviseurs verdienen aan overnamegolf

17 augustus 2006 NRC Handelsblad

Investeerders besteden miljarden aan overnames. Tijdens het huidige overnamefestijn zijn strategieadviseurs, financial advisory adviseurs, bankiers en advocaten hun belangrijkste handlangers.

Overnamefeest aan de Zuidas

Aan de zuidrand van Amsterdam huizen veel van de banken, advocatenkantoren en adviseurs die als bedienend personeel ronddansen op het overnamefeest dat met de private equity-fondsen als gangmakers van de VS naar Europa is overgewaaid. In Nederland bereikte dat feest deze zomer zijn voorlopige hoogtepunten met de beursexit van VNU, de aankoop van kabelmaatschappijen Essent Kabelcom en Casema en het verwerven van de halfgeleiderdivisie van Philips door investeerdersconsortia. Miljardendeals door deze durfkapitalisten zijn in Nederland plotseling niet uitzonderlijk meer.

Lucratieve fees

Voor de adviseurs hoeft een deal soms niet eens door te gaan om toch een leuke opbrengst binnen te halen. Neem Stork, dat begin juli bekendmaakte tussen de €15 en €20 miljoen uitgegeven te hebben aan consultants, advocaten en zakenbankiers. Stork liet onderzoeken of het behoud van een beursnotering gunstig zou zijn voor het uitvoeren van zijn toekomstplannen. VNU, dat in juli door een consortium van investeringsmaatschappijen van de beurs werd gehaald, rapporteerde in juni dat het in het eerste kwartaal €44 miljoen aan ‘transactiekosten’ had gespendeerd, waarvan €14 miljoen aan advieskosten.

Veel stakeholders

Bij een deal met private equity zijn vaak zoveel partijen betrokken – de leden van een consortium die samen een bod uitbrengen, de banken die de leningen verstrekken, de verkopende partij, het management dat meegaat en zich met aandelen in moet kopen, de raad van commissarissen – dat advocaten van veel kantoren aanschuiven aan de verschillende onderhandelingstafels die opgesteld worden voor één overname.

Strategy consultants

Bij strategie-adviseurs als McKinsey, The Boston Consulting Group of Booz Allen & Hamilton en financieringspecialisten van kantoren als o.a. Ernst & Young, Deloitte en PriceWaterhouseCoopers, zorgen de private investeerders voor een opleving na een aantal lastige jaren. Voor andere kantoren liggen er kansen om in Nederland verder te groeien, omdat ze al een langjarige ervaring hebben met het adviseren van private equity.

Bain & Company

Strategie-adviseur Bain & Company, sinds 1998 in Amsterdam gevestigd, is een van die partijen. "Wij doen dat al meer dan twintig jaar”, zegt Phil Deane. De Brit werkte jarenlang voor private equityklanten in de VS, maar verruilde Amerika twee jaar geleden voor het kantoor van Bain & Company in de Rembrandttoren. "We identificeren de bedrijfstakken die interessant zijn voor private equity om in te investeren, omdat ze een periode van grote verandering doormaken of omdat er nieuwe internationale combinaties mogelijk zijn door in verschillende werelddelen bedrijven te kopen. Als er een deal wordt voorbereid, onderzoeken we onafhankelijk van het management wat de mogelijkheden voor groei van het bedrijf zijn. En als de deal eenmaal gesloten is, huurt dat management ons vaak weer in om die groei dan ook daadwerkelijk te helpen realiseren.”

Maar ook bedrijven huren adviseurs in om te kijken of ze met private equity in zee moeten gaan. Deane: "We krijgen meer vragen van grote bedrijven om mee te kijken welke onderdelen nog echt tot hun onderneming behoren en welke misschien kunnen worden afgestoten. En als het komt tot een veiling van zo’n onderdeel, dan lichten we het bedrijf door en verstrekken we informatie aan de verschillende bieders.”