Raj Rajaratnam verdiende miljoenen met voorkennis

18 oktober 2009 Consultancy.nl

De Sri Lankaanse hedgefondsmanager Raj Rajaratnam, één van de rijkste mannen ter wereld,  is in New York in de boeien geslagen vanwege het leiden van een bende die handelde met voorkennis.

Rijk of niet, in de Verenigde Staten kent men geen clementie met verdachten. Dus werd de 52-jarige Rajaratnam, die met een geschat vermogen van $1,5 miljard op plaats 559 staat van de Forbes-lijst van rijkste wereldburgers, voor het oog van talloze draaiende televisiecamera’s afgevoerd, met zijn handen geboeid op de rug. Hij wordt ervan beschuldigd samen met vijf topmensen van onder andere IBM en het adviesbureau McKinsey voor meer dan $20 miljoen aan winst behaald te hebben door gebruik te maken van illegaal verkregen voorkennis. Onder andere haalde de groep grote winsten bij het voortijdig handelen in aandelen Hilton toen het hotelconcern op het punt stond overgenomen te worden door de investeringsmaatschappij Blackstone.

Rajaratnam, die aan het hoofd staat van het door hem opgezette hedgefonds Galleon, is inmiddels weer op vrije voeten nadat hij een borgtocht had betaald van ruim $100 miljoen. Galleon beheert naar schatting $350 miljard aan vermogen en haalde alleen al dit jaar een rendement van 20%. Rajaratnam, die zowel de Sri Lankaanse als de Amerikaanse nationaliteit heeft, kwam begin jaren tachtig vrijwel berooid naar de Verenigde Staten om vervolgens zijn fortuin te vergaren in de aandelenhandel. Hij is een belangrijk donateur van de Democratische partij en steunde lange tijd Hillary Clinton in haar poging president te worden. Toen die kansen eenmaal verkeken waren, maakte hij ruim $30.000 over naar de campagne van Barack Obama.

De aanhouding van Rajaratnam vormt het sluitstuk van een drie jaar lang durend onderzoek waarbij de telefoons van betrokkenen lange tijd werden afgetapt. Uit de verslagen die in het strafdossier zijn opgenomen blijkt dat de zes verdachten precies wisten waar ze mee bezig waren.

Nieuws