PwC & Deloitte: Fraudegolf ook in Nederland

13 januari 2010 Accountant

Net als in Engeland is ook in Nederland een fraudegolf mogelijk. Dat voorspellen forensische adviseurs van adviesbureaus Deloitte en PricewaterhouseCoopers (PwC). Negatief voorbeeldgedrag in de top van organisaties is de grootste boosdoener.

Volgens André Mikkers, partner van PwC Advisory, en Arthur de Groot van Deloitte neemt de kans op een fraudepiek de komende jaren toe. Net als in Engeland zou ook hier een verband bestaan met de kredietcrisis.

Onlangs meldden BDO en KPMG dat Engeland getroffen wordt door een fraudegolf. Volgens recent onderzoek van BDO werd vorig jaar met 2 miljard pond sterling een nieuw frauderecord gebroken in Engeland.

Een vergelijkbare trend is ook in Nederland denkbaar, denken Nederlandse fraudedeskundigen bij Deloitte en PwC. "In tijden van reorganisaties en bezuinigingen is de druk groter om resultaten te behalen en te rapporteren", zegt Mikkers van PwC. Als grootste risico van fraude noemt hij het cultuuraspect in bedrijven.

"Als iedereen geleidelijk en in gelijke mate een stap terug moet doen in tijden van neergang, dan beperkt dat de risico's op fraude. Maar als de toplaag in tijden van teruggang nog steeds bonussen uitkeert, dan hebben mensen daaronder eerder de neiging om voor zichzelf te zorgen. Een kwestie van slecht voorbeeldgedrag."

Ook volgens De Groot verhogen bonussystemen bij bedrijven de fraudegevoeligheid. "Managers moeten hun targets halen. Als die niet komt, ontstaat de neiging om op frauduleuze wijze de juiste cijfers te produceren."

De Groot denkt dat de komende jaren fraude vaker in het oog zal springen in Nederland omdat er intensiever naar wordt gespeurd. "De opsporingscapaciteit bij de politie is toegenomen. Daarnaast letten AFM en Belastingdienst er scherper op en wordt ook van accountants verwacht dat ze extra letten op fraude. Hoe beter je zoekt, hoe meer fraude je opspoort."

De Groot maakt wel een kanttekening. "Fraude is van alle tijden en blijft niet beperkt tot recessies. Ik heb begrepen dat fraude vooral bloeide in de Gouden Eeuw."

Nieuws

Meer nieuws over