KPMG boekt omzetgroei dankzij uitbreiding advisory tak

20 januari 2012 Consultancy.nl

Accountants- en adviesorganisatie KPMG heeft in het afgelopen boekjaar een bescheiden omzetstijging behaald. De firma presteert daarmee beter dan zijn “Big Four”-concurrenten Deloitte, Ernst & Young en PwC, die een gelijke omzet of zelfs een daling realiseerden. Vooral KPMG Advisory, de consultingtak van KPMG, droeg bij aan zijn groei. De omzet kwam uit op €499 miljoen, een stijging van 4% ten opzichte van het vorige boekjaar.

KPMG Advisory motor achter groei
KPMG Advisory wist zijn omzet met 15,4% te vergroten en realiseerde een winstgroei van 25,6%. De omzet groeide vooral door de overname van internationaal outsourcingadviesbureau EquaTerra. In de zomer van 2011 kocht KPMG tevens zorgadviesbureau Plexus, maar deze overname heeft de resultaten van vorig boekjaar nog niet beïnvloed. De ruime winststijging van KPMG’s adviseringsactiviteiten werd naast de omzetgroei veroorzaakt door betere marges.

Auditafdeling presteert ondermaats
De positieve consultingresultaten werden deels gecompenseerd door ondermaatse prestaties van de auditafdeling van KPMG. De omzet van deze tak daalde met 4,7% en de winst zelfs met 14,9%. Een grotere prijsdruk in de markt en extra uitgaven aan de implementatie van het nieuwe systeem eAudit zijn de voornaamste redenen van de winstdaling.

Lagere winst door nieuw hoofdkantoor
Ondanks de omzetstijging daalde de winst voor de belasting met 23%. Een “sale and lease back” van het nieuwe hoofdkantoor in Amstelveen vertekende echter het winstbeeld, aldus KPMG in zijn jaarrekening. Zonder deze bijzondere omstandigheid is volgens KPMG de winst gelijk gebleven t.o.v. vorig boekjaar. Bij de overige Big4 daalde de winst eveneens, hoewel minder dan bij KPMG.

Nieuws