HofP: Meer resultaat met minder (belasting)middelen

09 maart 2011 House of Performance

De 25 grootste gemeenten hebben zich tot doel gesteld om vóór 2018 bijna 1,2 miljard euro structureel te besparen. Ruim één derde deel van dit bedrag zal op de gemeentelijke organisatie worden verhaald: enkele duizenden arbeidsplaatsen zullen verdwijnen en ambtenaren dienen efficiënter, effectiever en productiever te werken. Dit gegeven vormt, in combinatie met een flink aantal taken dat geschrapt zal worden, voor elke gemeente een ongekende uitdaging. Vrijwel iedere bestuurder begrijpt dat een flinke transformatie (in de vorm van strategische keuzes en van gedisciplineerde en geleidelijke afslanking) van de gemeentelijke organisatie noodzakelijk is.

House of Performance en de Universiteit Twente doen gezamenlijk onderzoek naar de gevolgen van deze voorgenomen gemeentelijke bezuinigingen. Centraal staat de vraag op welke wijzen deze gemeenten bezuinigingen realiseren en in welke mate zij, ondanks de vele ingrijpende bezuinigingsmaatregelen, de prestatie van (onderdelen van) de organisatie denken te verbeteren. Waarom wordt bezuinigd, waarop wordt bezuinigd, hoe wordt er bezuinigd en welke gevolgen heeft bezuinigen voor de organisatie? Om een antwoord op deze vragen te vinden, wordt op dit moment onderzoek gedaan bij tweederde van de 25 grootste gemeenten van Nederland. Het doel van het onderzoek is om uiteindelijk bij te dragen aan het adagium “meer resultaat met minder (belasting)middelen”. Of in andere woorden: hoe kunnen gemeenten hun organisatie het beste richten, opdat zij zo effectief mogelijk opereren.

De onderzoeksuitvoering ligt in handen van onderzoeker Hayo Baarspul MSc, onder supervisie van mevrouw prof. dr. Celeste Wilderom (Universiteit Twente). De resultaten van het onderzoek worden dit voorjaar onder meer op deze website gepubliceerd. Wilt u meedoen aan het onderzoek en/of heeft u behoefte aan meer informatie? Neem contact met ons op!

Nieuws

Meer nieuws over