Deloitte herstructureert €19 miljard schulden Dubai

21 mei 2010 Consultancy.nl
Profiel
Meer nieuws over

Investeringsmaatschappij Dubai World heeft, in samenwerking met adviesbureau Deloitte, een akkoord bereikt met een comité van belangrijkste schuldeisers over herstructurering van een schuld van $23,5 miljard (€19 miljard). Dat heeft het staatsbedrijf vandaag bekendgemaakt.

Vorig jaar maakte Dubai bekend dat de investeringsmaatschappij een schuld van 59 miljard dollar niet tijdig kon aflossen. Dit zorgde voor grote ophef bij investeerders en op financiële markten.

Deloitte in november 2009 aangesteld

In november 2009 werd bekendgemaakt dat de regering van Dubai Deloitte heeft aangewezen om te helpen bij het herstructureren van de enorme schulden. De totale schuld van Dubai was geraamd op zo'n 53 miljard euro. De schuld van Dubai World, waar onder meer de projectontwikkelaar Nakheel onder valt, was in totaal circa €39 miljard. Nakheel was onder meer verantwoordelijk voor de aanleg van de palmeilanden voor de kust van Dubai.

Aidan Birkett: Lead Client Partner van Deloitte

„Wij zijn tevreden dat wij in beginsel de steun hebben van het comité”, aldus Aidan Birkett, een Britse consultant en partner van adviesbureau Deloitte die door Dubai is ingehuurd om de miljardenschuld te herstructureren.

Abu Dhabi investeert miljaren in Dubai

Nu hebben Dubai World en de schuldeisers besloten dat de overheid van Dubai 10 miljard dollar aan obligaties van projectontwikkelaar Nakheel opkoopt. Nakheel is een dochterbedrijf van Dubai World en bekend van de palmeilanden. Dubai koopt de obligaties met de miljardeninjectie die het ontving van buuremiraat Abu Dhabi.

Een schuld van 14 miljard dollar wordt onderverdeeld in een tranche van 4,4 miljard, die Dubai World in 5 jaar zal aflossen. De andere tranche gaat Dubai World in 8 jaar aflossen.