Boston Consulting Group: Brazilië is nieuwe China

09 september 2010 Consultancy.nl
Meer nieuws over

Door de welvaart is er een nieuwe generatie rijken aan het ontstaan. Volgens een rapport van de Boston Consulting Group (BCG) is het aantal Braziliaanse miljonairs tussen 2006 en 2008 toegenomen van 130.000 naar 220.000 - een stijging van maar liefst 70%. Ook de lijst met miljardairs in Brazilië groeit.

Brazilië: een van de BRIC landen
Dat het Zuid-Amerikaanse land een opkomende economische macht is, wisten we al. Brazilië behoort tot de zogeheten BRIC-landen. Dat zijn de landen die momenteel het hardst groeien en waar de komende jaren ook de meeste groei wordt verwacht. De term BRIC staat voor Brazilië, Rusland, India en China en is bedacht door een adviseur van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.

Grote investeringen
Omdat de Brazilianen steeds rijker worden en ze iets met die rijkdom aanmoeten, zijn ze nu ook steeds vaker op zoek naar investeringen. De overname van hamburgerketen Burger King door een drietal puissant rijke Braziliaanse investeerders vorige week is een recent voorbeeld. De Brazilianen lieten in internationaal verband al eerder van zich horen, toen ze in 2008 samen met de Belgen via InBev de macht grepen bij het Amerikaanse Anheuser-Busch. Daaruit ontstond Anheuser Busch-Inbev, de grootste bierbrouwer ter wereld. De drijvende kracht achter die deal was de Braziliaanse zakenbankier Jorge Paulo Lemann, dezelfde die nu ook achter de overname van Burger King zit. Volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes is hij met een geschat vermogen van 11,5 miljard dollar de op drie na rijkste Braziliaan.

Wereldwijde miljonair
Volgens strategy consulting bureau The Boston Consulting Group zijn er wereldwijd vorig jaar 14% 'dollarmiljonairs' bijgekomen. Het aantal miljonairsgezinnen (uitgedrukt in dollar) is gestegen tot 11,2 miljoen. In 2008 was het selecte clubje, als gevolg van het zware financiële onweer op de beurzen, uitgedund tot 9,8 miljoen mensen. De studie houdt rekening met mensen die minimaal 1 miljoen dollar (circa 820.000 euro) in investeerbaar kapitaal bezitten, vastgoed of luxeproducten niet inbegrepen. Ironisch gezien bezitten de dollarmiljonairs 38% van de globale rijkdom, terwijl ze minder dan eén procent uitmaken van de totale wereldbevolking uitmaken.

Wereldwijd zijn er  14% meer miljonairs bijgekomen