BCG: wereldwijd 14% meer miljonairs bijgekomen

13 juni 2010 Consultancy.nl

Wereldwijd zijn er vorig jaar 14 procent 'dollarmiljonairs' bijgekomen. Dat blijkt uit het 'Global Wealth Report' van strategy consulting bureau The Boston Consulting Group.

De superrijken op deze aardbol hebben de crisis al grotendeels verteerd. Het aantal miljonairsgezinnen (uitgedrukt in dollar) is met 14 procent nu al gestegen tot 11,2 miljoen. In 2008 was het selecte clubje, als gevolg van het zware financiële onweer op de beurzen, uitgedund tot 9,8 miljoen mensen. De studie houdt rekening met mensen die minimaal 1 miljoen dollar (circa 820.000 euro) in investeerbaar kapitaal bezitten, vastgoed of luxeproducten niet inbegrepen.

Meeste miljonairs in Singapore

Singapore en Hong Kong voeren de rangschikking aan met respectievelijk 11,4 en 8,8 procent. Zwitserland volgt op de derde plek met 8,4 procent.

Rijkdom groeit snel

'Gezien de ernst en de omvang van de crisis, sta ik te kijken van de snelheid waarmee de rijkdom in de wereld is teruggekomen', zegt Bruce Holley van The Boston Consulting Group. Niet alleen het aantal dollarmiljonairs in de wereld is op één jaar tijd met 14 procent toegenomen, ook hun bij elkaar opgetelde fortuinen zijn aanzienlijk aangegroeid en zitten met 111,5 biljoen dollar (of 111.500 miljard dollar) weer aardig in de buurt van 2007, tot nu toe het absolute recordjaar. De meeste van de 11,2 miljoen miljonairsgezinnen leven in de Verenigde Staten, maar China is het land waar het aantal dollarmiljonairs het snelst is toegenomen vorig jaar.

Nog twee cijfers uit de studie: hoewel deze dollarmiljonairs minder dan één procent van de totale wereldbevolking uitmaken, zitten ze wel op 38 procent van de rijkdom. En volgens het Amerikaanse adviesbureau zal het vermogen wereldwijd jaarlijks toenemen met 6 procent, meer dus dan de jaarlijkse groei van 4,8 procent in de periode 2004-2009.

Nieuws