Belgische consultants plegen massaal belastingfraude

04 mei 2010 Nieuwsblad

Consultants in België, vooral in de IT consulting sector, laten zich via tussenvennootschappen massaal zwart uitbetalen in het buitenland. Dat schrijft de Belgische krant Het Nieuwsblad vanmorgen.

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) heeft één dossier helemaal afgerond en daarbij alleen al werd meer dan 33 miljoen euro aan extra belastingen geïnd', zegt Stefaan Huysentruyt, woordvoerder van staatssecretaris voor de Fraudebestrijding Carl Devlies (CD&V). Dat is alleen de fiscale winst. Het dossier werd door de BBI ook doorgespeeld aan de sociale inspectiediensten met het oog op het innen van de ontdoken sociale bijdragen.

De Bijzondere Belastinginspectie heeft de voorbije twee jaar nog vier andere dossiers onderzocht om het fenomeen duidelijk in kaart te brengen. Daarbij alleen al zijn 800 consultants, vooral uit de IT-sector, tegen de lamp gelopen. 'Die dossiers zijn nog lopende, maar we hebben consultants gezien die door de druk van het onderzoek meer dan een half miljoen euro aan ontdoken belastingen hebben opgebiecht.'

Interimbureaus gebruikt als dekmantel

Die consultants maken gebruik van een soort speciaal opgerichte 'interimbureaus'. Die sluiten de contracten met de klanten waar die consultants aan de slag gaan, factureren die klanten en spelen dan het geld door aan de consultant die het IT-werk geleverd heeft. Maar dat gebeurt niet zoals het hoort. Een deel van het geld wordt netjes in het wit in België betaald. Maar een ander deel wordt via een buitenlandse vennootschap op de rekening van de consultant in een belastingparadijs gestort.

Jaarlijks €15 miljoen voor de schatkist

Nu het nieuwe fraudefenomeen duidelijk in kaart is gebracht, hoopt Devlies dat de strijd ertegen jaarlijks 15 miljoen euro voor de schatkist zal opbrengen.

Nieuws

Meer nieuws over