Belastingparadijzen zien een uitstroom van kapitaal

11 augustus 2010 De Pers

Dit jaar werd voor het eerst meer geld uit Europese belastingparadijzen weggehaald dan gestort. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Duitse tak van adviesfirma McKinsey in tien Europese landen uitvoerde. De consultants bevroegen 105 Europese private banken en vermogensbeheerders. 

Vooral Luxemburg, van oudsher een favoriet toevluchtsoord voor Nederlandse, Duitse en Belgische zwartspaarders, moest dit jaar fors inleveren. De banken verloren er dit jaar 5 procent van hun beheerde vermogen doordat buitenlandse rekeninghouders hun rekeningen sloten. Op de Britse Kanaaleilanden was de teruggang 7 procent. Zwitserland kwam met een min van 1 procent nog goed weg en compenseerde een deel van de uitstroom van Europees kapitaal met nieuw geld uit Oost-Europa, Azië en Latijns-Amerika. 

CD-rommetjes 
In heel Europa is een klopjacht gaande op zwartspaarders. De Duitse fiscus koopt bijvoorbeeld met grote regelmaat – voor miljoenen euro’s – cd-rommetjes met gestolen klantgegevens van zwartspaarders. Vorige week was er nog een razzia-achtige inval door 150 belastingspeurders bij dertien Duitse filialen van Credit Suisse. Ze hadden op een voor 2,5 miljoen euro aangekocht schijfje een groot aantal zwarte rekeninghouders aangetroffen. In Duitsland lopen momenteel zeker duizend strafzaken tegen belastingontduikers. 

Ook in Nederland zit de schrik er goed in. Vorig jaar gaven bijna 8.300 Nederlanders ruim 2,1 miljard euro aan buitenlands vermogen alsnog op bij de Belastingdienst. Precies op tijd: de boete voor zwartspaarders die tot inkeer komen is per 1 juli verhoogd van 15 naar 30 procent. De boete voor gesnapte niet-inkeerders was vorig jaar al verhoogd naar maximaal driehonderd procent.

Demissionair minister De Jager sloot de afgelopen tijd informatie-uitwisselingsverdragen met een keur aan belastingparadijzen. Vorige maand voegde hij nog Uruguay, Mauritius en Brunei aan zijn lijstje toe.

Nieuws

Meer nieuws over