Aon Hewitt: Topmanagers zijn fitter dan hun personeel

25 januari 2011 Consultancy.nl

Topmanagers zijn minder vaak ziek dan overige werknemers. Wie de absolute top wil halen, moet gezond zijn. Dat zegt een adviseur van Aon Hewitt.

Volgens consultant Peter Abelskamp van adviesbureau Aon Hewitt zijn topmanagers beduidend minder vaak ziek dan gemiddeld. De adviseur heeft geen precieze cijfers, maar geeft aan dat lange-termijn data aantoont dat het verzuim onder topmanagers structureel laag is. Een griepje, een verkoudheid, hoofdpijn: “daar bijten topmanagers zich over het algemeen door heen”, zegt hij. Waarom ze dat doen? Abelskamp: “Een mengeling van verantwoordelijkheidsbesef en ambitie.”

De vervolgvraag is uiteraard of de relatief lage ziekteverzuim van topmanagers een gevolg is van hun rol/functie of een logisch gevolg van ambitie en selectiecriteria. Volgens Kees Cools, hoogleraar bedrijfsfinanciering in Groningen, heeft het duidelijk ook met selectie te maken. “Mensen die regelmatig met een griep thuis zijn, of overspannen zijn, komen niet door de keiharde selectiemolen. Dan red je het niet tot de top. Topmanagers zijn gewoon fitter” zegt hij.

Volgens Abelskamp heeft het ook met de positie te maken. Topmanagers hebben namelijk geen baas en hebben relatief veel controle over hun werk en omgeving. Veel verzuim zit hem juist in dat soort factoren: conflict met de baas, geen controle over het werk – daar raken mensen overspannen van. Volgens de adviseur van Aon Hewitt wordt 80% van verzuim veroorzaakt door zulke niet-medische factoren bepaald.