Aon verhuist hoofdkantoor naar Londen voor belasting

22 februari 2012 Consultancy.nl

Aon heeft aangekondigd dat het zijn hoofdkantoor gaat verhuizen vanuit Chicago in de Verenigde Staten naar Londen in het Verenigd Koninkrijk. De belangrijkste reden voor de verhuizing is het voordeel van een lagere algemene belastingdruk – ook wel bekend als “corporate inversion”. Volgens een bedrijfsverklaring zou Aons belastingtarief kunnen dalen van 30% naar 26%. Slechts twintig werknemers, waaronder CEO Greg Case (ex-McKinsey-partner) en ongeveer de helft van het MT, zullen hun spullen pakken om de verzekeringsmakelaar en het adviesbureau vanuit Europa te besturen. Meer dan 6,000 andere werknemers blijven in Chicago werken.

London

Verrassing voor werknemers en management
Volgens berichten in de Verenigde Staten kwam de verhuizing als een verrassing voor velen binnen het bedrijf. Aon heeft diepe wortels in de Chicago-regio. De firma komt voort uit een fusie tussen Ryan Insurance Group en Combined International Corporation. Oprichter Pat Ryan leidde het bedrijf tot 2005, toen Ryan en de rest van het bestuur Greg Case aanstelden als de nieuwe wereldwijde CEO. Case werkte meer dan vijftien jaar bij McKinsey & Company en was het wereldwijde hoofd van het Financial Services-kantoor.

Diverse werknemers, waaronder topmanagers, hebben Aon openlijk bekritiseerd omdat het zijn oorsprong verlaat. De raad van bestuur stond niet unaniem achter de beslissing. In documenten gedeponeerd bij het Securities and Exchange Commission (SEC) geeft Aon toe dat de verhuizing tot slechte publiciteit zou kunnen leiden, en dat “zulke negatieve berichtgeving ertoe kan leiden dat sommige van onze cliënten, vooral in de VS, terughoudend worden om zaken met ons te doen.”

Drie redenen voor de verplaatsing
In een persbericht gaf Aon drie redenen voor de verplaatsing. Om te beginnen het lagere belastingtarief: “Een reductie van ons internationale belastingtarief geeft Aon op lange termijn de kans om competitief te blijven”, zei Aon. Ten tweede gaf het adviesbureau aan dat de liquiditeit door de verhuizing zal verbeteren. Door te verhuizen krijgt Aon toegang tot $300 miljoen aan buitenlands vermogen. “Als Aon dat vermogen naar de Verenigde Staten zou verplaatsen, zou daar Amerikaanse belasting over betaald moeten worden”, aldus William Henson, een belastingexpert. Ten derde geeft de verplaatsing Aon “betere toegang tot opkomende markten en hebben we voordeel van de strategische nabijheid van Lloyd’s en de Londense financiële markten”, liet Greg Case weten.

Nieuws

Meer nieuws over