CBRE: Wensen werknemers belangrijker voor werkplek

12 februari 2015 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Als het gaat om de invulling van werkplekken, dan hebben bedrijven steeds meer aandacht voor de behoeften van werknemers, blijkt uit een recent verschenen onderzoek van vastgoedadviseur CBRE. In 2014 gaf zo’n 48% van de ondervraagde vastgoedbeslissers aan dat het aantrekken en behouden van talent de belangrijkste drijfveer voor hun workplace strategie is. Vorig jaar nog was het realiseren van kostenbesparingen de belangrijkste factor. Een overzicht van de belangrijkste bevindingen.

CBRE: European Occupier Survey
In het onderzoek, getiteld ‘European Occupier Survey’, nam vastgoedadviesbureau CBRE diverse aspecten van de vastgoedmarkt onder de loep. Een van de aandachtsgebieden is het ontwerpen en invullen van werkplekken, ook wel bekend als ‘workplace strategies’ in het Engels. De adviseurs vroegen respondenten – vastgoedbeslissers werkzaam bij multinationals wereldwijd – naar hun belangrijkste drijfveren voor het implementeren van een werkplekstrategie. De resultaten laten een verschuiving zien van een pure kostenfocus naar meer aandacht voor de wensen van medewerkers.

Main Drivers of workplace strategy programmes

Aantrekken en behouden van talent
In 2013 vormde kostenbesparing (56%) de belangrijkste factor voor een werkplekstrategie. Op de tweede plek volgde de behoefte om talent aan te trekken en te behouden (48%) en op plek drie (44%) stond wendbaarheid (‘business agility’), een factor die vooral kijkt naar de efficiency van de werkplek. Een jaar later, in 2014, werd dezelfde groep van vastgoedbeslissers opnieuw gevraagd naar de belangrijkste factoren, die behoorlijk bleken te zijn veranderd. Zo wordt inmiddels het aantrekken en behouden van talent als belangrijkste drijfveer gezien (67%), gevolgd door het verhogen van de productiviteit van werknemers (46%) en staat het realiseren van kostenbesparingen inmiddels op plek 3, gelijk aan een daling van zo’n 13% procentpunten (van 56% naar 43%). Ook business agility daalde, van 44% naar 37%. Verder valt op dat hoewel de factor ‘diversiteit’ in 2013 geen rol van betekenis speelde, deze factor in 2014 door bijna een vijfde (19%) inmiddels als een belangrijke drijfveer wordt aangemerkt.

CBRE - European Occupier Survey

Tenslotte laat het onderzoek zien dat bedrijven in toenemende mate zoeken naar hoogwaardige locaties, die beschikken over veel faciliteiten en goed bereikbaar zijn. 65% van de respondenten stelt dat deze factoren van wezenlijk belang zijn voor de keuze van een gebouw en om de jongere generatie aan te trekken. “Dit toont het toenemende belang dat wordt gehecht aan werknemerstevredenheid en de impact ervan op de besluitvorming”, aldus CBRE in het rapport.