CEOs minder optimistisch, stelt PwC in rapport voor WEF
Het optimisme onder CEO’s wereldwijd is het afgelopen jaar afgenomen, blijkt uit een onderzoek van PwC, uitgevoerd voor het World Economic Forum in Davos. In 2014 had 44% van de bestuursvoorzitters vertrouwen in de economie, tegenover ‘slechts’ 37% dit jaar.
Voor het 18de jaar op rij heeft accounting- en consulting gigant PwC onderzoek gedaan naar de belangrijkste thema’s en aandachtgebieden onder CEO’s. Dit jaar zijn meer dan 1.300 CEO's in 77 landen, waaronder Nederland, geïnterviewd. Het rapport is gisteren formeel gelanceerd tijdens een keynote presentatie op het WEF – PwC is Strategic Partner van het Forum.
Uit de bevindingen komt naar voren dat het percentage CEO’s die positief zijn over een aantrekkende wereldeconomie is gedaald, van 44% in 2014 naar 37% anno 2015. In 2014 voorspelde slechts 7% van de CEO’s economische achteruitgang, nu is dat meer dan verdubbeld naar 17%.
Van de CEO’s in West-Europa is slechts 30% optimistisch, hetgeen samenhangt met de stagnerende economische groei in de Eurozone. “Er is [in Europa] een gebrek aan interessant groeipotentieel, iets dat de VS en China nog steeds wel hebben,” aldus Jan Willem Velthuijsen, hoofdeconoom van PwC.
De VS wordt gezien als de belangrijkste aanjager voor wereldwijde groei. Daarmee lost de VS China af, dat de afgelopen vijf jaar als belangrijkste groeimotor werd gezien. Op de derde plek staat - op gepaste afstand – Duitsland.
Eigen onderneming
Ondanks het teruglopende optimisme blijven CEO’s redelijk rooskleurig over de vooruitzichten van hun eigen onderneming. 39% van de bestuursvoorzitters denkt de komende 12 maanden omzetgroei te realiseren, verglijkbaar met het sentiment in 2014. In de meeste West-Europese landen ligt het percentage iets onder het gemiddelde. Onder CEO’s uit India is het geloof in omzetgroei het hoogst (62%), terwijl CEO’s uit Rusland hun geloof in omzetgroei voor een groot deel zijn verloren (16%). Russische CEO’s behoorden vorig jaar nog tot de meest optimistische in de wereld. “Olieproducerende landen zijn nu kwetsbaar, met Rusland als goed voorbeeld,” aldus Velthuijsen.
PwC vroeg de CEO’s ook naar de factoren die hun de meeste kopzorgen opleveren. Op het lijstje prijken de stapeling van wet- en regelgeving (genoemd door 78%), gebrek aan gekwalificeerd personeel (73%) en het gebrek aan fiscale stabiliteit (72%). Andere kopzorgen zijn onder meer geopolitieke spanningen, cyberbedreigingen en de snelheid waarmee technologische doorbraken elkaar opvolgen. Opvallende stijger is de angst dat er bedrijfsgegevens op straat komen te liggen.
Arbeidsmarkt
Kijkend naar de arbeidsmarkt, dan zijn de vooruitzichten niet veel veranderd. De helft van de bestuursvoorzitters verwacht zijn personeelsbestand de komende 12 maanden verder uit te breiden, terwijl ongeveer 21% een inkrimping verwacht, min of meer gelijk als in 2014. Om aan de juiste mensen te komen stelt 81% van de CEO’s op zoek te gaan naar professionals met een bredere skillset, waarbij de rol van digitale capaciteiten steeds belangrijker wordt.