NAVO-krachten fors uitgedund in afgelopen 10 jaar

19 januari 2015 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De afgelopen tien jaar is de defensiecapaciteit van de vijf grootste EU landen (EU5*) beduidend afgenomen – zowel qua mankracht als gevechtsmateriaal. Het aantal manschappen is bijna met een derde gedaald, terwijl het aantal tanks zelfs met meer dan 75% omlaag ging, blijkt uit onderzoek van Roland Berger. De daling is het gevolg van structurele bezuinigingen in de defensie-uitgaven, en een sterkere focus op nieuwe gevechtsbenadering en de modernste wapens.

De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) is een internationale militaire alliantie. De lidstaten hebben ingestemd elkaar wederzijds te verdedigen, wanneer een lid door een externe partij wordt aangevallen. De NAVO bestaat uit 28 landen, waarvan de meeste Europees zijn, behalve Canada en de VS. De NAVO wordt door zijn leden gefinancierd, waarbij ieder land 2% van zijn BBP moet afdragen. De VS draagt het meeste bij aan de defensie-uitgaven.

Mankracht en Gevechtsvliegtuigen

In het onlangs door Roland Berger uitgebrachte rapport ‘Whither Defence? Preparing for the next SDSR’ beoordelen de strategy consultants onder meer de huidige staat van de NAVO-strijdkrachten. De onderzoekers keken onder meer naar de NAVO-bijdrage van de vijf grootste Europese landen (de EU5: Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland en de UK) tussen 2000 en 2013. Daaruit blijkt onder meer dat de defensiecapaciteit in aantallen zowel qua mankracht als gevechtsmateriaal enorm is gedaald.

Het aantal geleverde soldaten binnen de EU5 is sinds 2002 met 31% gedaald, van 1,3 miljoen naar 907.000. Ook het aantal gevechtsvliegtuigen daalde flink, met 35,6% van 1.973 naar 1.270. De grootste daling was te zien bij gepantserde voertuigen, waarbij het aantal tanks met 75,4% daalde, van 5.878 naar 1.447. In Duitsland was dit zelfs 90%, waar het aantal daalde van 2.802 naar 322. De marine zag zijn strijdkrachten verminderd met 33.6%.

Ondanks de enorme dalingen moet opgemerkt worden dat een kwantitatieve verlaging niet per definitie een kwalitatieve is. Het vervangen van een groter aantal oudere straaljagers voor een kleiner aantal modernere toestellen hoeft niet te betekenen dat de capaciteit vermindert. De inzet van drones, moderne spionagetechnologie en moderne wapens zijn enkele voorbeelden waarmee de effectiviteit is verhoogd, ondanks de lagere aantallen, aldus de NAVO.

Soldaten en Tanks

* EU5 = Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.