CBRE: Top 10 duurste kantorenmarkten ter wereld

06 januari 2015 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Londen is opnieuw de duurste kantorenmarkt ter wereld, blijkt uit een enquête van CBRE. De top vijf wordt gedomineerd door Aziatische markten, die drie van de vijf plekken op zich nemen, en wordt gesloten door Moskou. De grootse verhoging in prijs vond plaats in Dublin en de grootste verlaging Santiago. Het vastgoedbureau verwacht dat de huisvestingskosten zullen blijven stijgen, het gevolg van het herstel van de wereldwijde economie.

Vastgoedspecialist CBRE heeft onlangs de resultaten van zijn semi-jaarlijkse ‘Global Prime Office Occupancy Costs’ enquête uitgebracht, waarin het de huisvestingskosten voor prime kantoorruimte bijhoudt in 126 markten wereldwijd. Het onderzoek geeft inzicht in de top 50 duurste kantorenmarkten, op basis van Amerikaanse dollars per vierkante meter per jaar.

Het onderzoekt laat zien dat West End in Londen wederom ’s werelds duurste kantorenmarkt is, met een bedrag van $273,63 per vierkante meter per jaar, gevolgd door Hong Kong – Central ($250,61 per vierkante meter) Beijing – Finance Street ($197,75) en Beijing – Central Business District ($189,39). De top vijf wordt gesloten door Moskou, met $153,65. Azië domineert niet alleen de top 5, maar is ook sterk vertegenwoordigd in de top 10, met vier overige steden: New Delhi op de zesde plek ($158,47), Hong Kong – West Kowloon op zeven ($153.65), Tokyo op de negende plek ($136,46), en Shanghai rondt de top 10 af met $12,89 per vierkante meter per jaar.

Top 10 Duurste Markten

De enquête identificeert tevens de steden en markten met de grootste jaarlijkse veranderingen in huisvestingskosten in lokale valuta. De grootse prijsstijging werd in Dublin doorgevoerd, die een verhoging in kosten zag van 34,9%, gevolgd door Manilla (20,7%) en Seattle (20,5%). Opnieuw wordt de top 5 gedomineerd door Azië, met Kuala Lumpur op de vierde en Singapore op de vijfde plek, met verhogingen van zo’n 16%. De grootste verlagingen worden gevonden in Santiago, met een afname van 13,5%, gevolgd door Lyon (-10,8%), Hong Kong – West Kowloon (-9,8%), Bangalore – Central Business District (-8,5%) en Palma de Mallorca (-7,8%).

Top 5 Verlagingen en Verhogingen

Het wereldwijde gemiddelde voor prime huisvestingskosten steeg met 2,5% jaar-op-jaar. Volgens CBRE spiegelt dit het geleidelijke herstel van de wereldwijde economie. “We verwachten dat het geleidelijke herstel van de wereldwijde economie zich voort zal zetten, wat zal leiden tot betere huurbedragen en een verdere reductie in de beschikbaarheid van ruimte binnen de meeste markten op korte termijn,” zegt Richard Barkham, Global Chief Economist bij CBRE. “In deze omgeving verwachten we dat de huisvestingskosten zullen blijven rijzen, waarmee de opties voor huurders verder beperkt worden. Technologie, kwaliteit en flexibiliteit zullen naar verwachting vaker meegenomen worden in besluitvorming met betrekking tot ruimte en locatie genomen, nu huurders de kosten willen inperken en productiviteit verbeteren.”