EY betreedt Britse juridische markt met EY Law

02 januari 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Big Four kantoren worden steeds meer een concurrent voor de gevestigde orde in de Britse advocatenmarkt. Nadat eerder dit jaar PwC en KPMG de benodigde stappen hebben gezet om als juridische adviseur door het leven te gaan, heeft nu ook accountants- en adviesbureau EY aangekondigd de markt te zullen betreden. Deloitte houdt de boot nog af.

Door de toenemende druk op traditionele accountancy- en auditdiensten kijken de Big 4 kantoren steeds vaker naar andere manieren om hun inkomsten op peil te houden, naast de goed lopende adviespraktijken. Een van de trends die hieruit voortvloeit is het betreden van de juridische markt. Volgens de Big 4 kantoren een logische stap, omdat klanten op zoek zijn naar geïntegreerde diensterlening, inclusief juridisch advies, bijvoorbeeld op het gebied van financiële en M&A vraagstukken. Bovendien hebben de kantoren al een sterke aanwezigheid bij klanten en legal counsels, waardoor opdrachten met een relatief kleine inspanning kunnen worden gepitcht en binnengehaald. Zo biedt Deloitte tegenwoordig wereldwijd zijn juridische diensten aan onder de naam ‘Deloitte Legal, heeft PwC ‘PwC Legal’ opgezet, en zette EY de praktijk ‘EY Law’ op.

Big4 - Juridische markt

Ook in het Verenigd Koninkrijk is de trend zichtbaar. PwC verkreeg begin dit jaar de licentie Alternative Business Structure (ABS) van de Solicitors Regulation Authority, waardoor het ‘toestemming’ kreeg om juridische diensten te verlenen aan zijn klanten. En ook KPMG wist de licentie te verkrijgen afgelopen oktober. Nu is het de beurt aan EY om de Britse juridische markt te betreden.

Philip Goodstone, Head of Legal Services bij EY, licht de stap toe: “De interesse voor juridische diensten vanuit meerdere van onze cliënten bestaat al langer. De prioriteit is nu om zo snel mogelijk een team samen te stellen dat aan deze toenemende vraag kan voldoen. We focussen op een multidisciplinaire praktijk met ruimte voor zowel juniors als ervaren juristen en advocaten.” EY geeft verder aan niet uit te zijn op concurrentie met de al bestaande topspelers binnen de advocatuur. Het adviesbureau wil zijn juridische diensten vooral combineren met zijn accountancydiensten. Inmiddels zijn er voor de Britse Law divisie drie partners benoemd, en de komende zes maanden moeten hier nog een dertigtal juristen bijkomen.

In Nederland is EY al jaren actief in de juridische dienstverlening, hiertoe werkt het samen met advocatenkantoor Holland van Gijzen. Wereldwijd is EY Law aan een opmars bezig – het afgelopen jaar zijn juridische teams opgericht in onder andere Australië, China, Mexico en Nieuw-Zeeland, en EY streeft ernaar tegen 2017 zijn juridische diensten uit te breiden naar meer dan 80 landen.

Law - Passion for excellence across the glove

Deloitte
De vierde van de Big Four spelers – Deloitte – gaf eerder dit jaar aan zijn juridische diensten in de UK niet uit te willen breiden. “Deloitte UK heeft een bewuste beslissing gemaakt onze aanwezigheid in de Britse juridische markt niet uit te breiden”, aldus een woordvoerder van Deloitte enkele maanden geleden.