CE Delft: MKB kan serverruimtes fors verduurzamen

24 december 2014 Consultancy.nl

MKB bedrijven kunnen de energie-efficiëntie van hun serverruimtes met minimaal 40% tot 50% verbeteren wanneer ze gebruik maken van de modernste koelingstechnieken. Niet alleen voor het milieu is dit goed, ook voor ondernemers biedt het kansen – in sommige gevallen heeft het doorvoeren van de modernste koelingstechnieken ‘slechts’ een terugverdientijd van tussen de 3 en 6 jaar.

Grote bedrijven besteden hun serverdiensten in de meeste gevallen uit aan gespecialiseerde dienstverleners. Die hebben door hun grote schaal in de meeste gevallen hun serverruimtes goed op orde. Veel MKB bedrijven hebben echter hun ICT-systemen ondergebracht in inpandige serverruimtes – volgens schattingen is de totale vloeroppervlakte van serverruimtes binnen kantoorgebouwen voor het MKB segment zo’n 350.000 m2. Dit zijn kleine tot (middel-)grote ICT ruimtes, die beschikken over vergelijkbare faciliteiten als afzonderlijke datacenters: klimaatbeheersing, fysieke beveiliging, ononderbroken stroomvoorziening, blusinstallaties. Alleen het schaalniveau is kleiner waardoor de energie-efficiëntie achterloopt.

CE Delft- Serverruimte

CE Delft
In opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft CE Delft onderzoek gedaan naar de potentiële energiebesparing bij koelinrichtingen van serverruimten binnen de zakelijke dienstverlening in Nederland. Het onderzoek behelsde een serie interviews met praktijkdeskundigen en leveranciers, literatuuronderzoek en een synthese van de verkregen gegevens. De adviseurs concluderen dat door toepassing van nieuwe koeltechnieken forse energiebesparingen behaald kunnen worden. Daarvoor werden enkele uitgebreide technieken onder de loep genomen: directe en indirecte vrije luchtkoeling, split unit airconditioning systemen, computer room air conditioning systemen en systemen met gekoeld water.

Combineer koeltechnieken
Het onderzoek laat zien dat momenteel het overgrote deel van serverruimtes gekoeld wordt door middel van airconditioning systemen (split units), die enkele nadelen kennen. Zo zijn die systemen–  vanuit productie – vaak niet bestemd voor het koelen van ICT-ruimtes en zorgen ze voor een hoger energieverbruik. Bovendien is de temperatuur in een deel van de ICT serverruimtes vaak te laag ingesteld, en is er onnodig extra energieverbruik voor compressiekoeling. Met nog een aantal factoren ten aanzien van energie-efficiëntie concluderen de onderzoekers op basis van hun berekeningen dat – voor de koeling van serverruimtes – energiebesparingen van minimaal 40%-50% en maximaal 80% behaald kunnen worden, mits de beste mix van nieuwe koelingstechnieken gebruikt worden.

Terugverdientijd Koeling

Terugverdientijd
De onderzoekers concluderen verder dat voor alle categorieën serverruimtes (klein; middel; groot) directe vrije luchtkoeling de kortste terugverdientijd heeft. Tegelijkertijd is deze optie erg afhankelijk van de specifieke (bouwkundige) situatie. De consultants benadrukken bovendien dat de terugverdientijden van meer dan vijf jaar lang lijken, maar gezien het feit dat vervangingsinvesteringen geregeld nodig zijn zou men alleen de meerkosten van het implementeren van nieuwe technieken mee moeten nemen in hun investeringsbeslissing.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft aangegeven de resultaten uit het rapport goed te bekijken, zodat zij een gefundeerde beslissing kan nemen over het al dan niet opnemen van koeltechnieken op de EIA Energielijst.

More on: CE Delft
Netherlands
Company profile
CE Delft is not a Netherlands partner of Consultancy.org
Partnership information »
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

CE Delft is a not a partner of Consultancy.org.

Upgrade or more information? Get in touch with our team for details.