Adviseurs helpen starters bij vinden van droombaan
Tegenwoordig kan het vinden van de juiste baan voor starters een behoorlijke uitdaging zijn, laat staan het vinden van een ‘droombaan’. Ognjen Soldat, voormalig adviseur van EY, VODW en BDO en Kenneth Lim, voorheen werkzaam bij Accenture, hebben begin dit jaar ‘DroomCarrière’ opgericht, waarmee ze starters aan hun eigen droombaan willen helpen. Consultancy.nl ging in gesprek met de twee ondernemers, die alles kunnen vertellen over (het verkrijgen van) een baan waar je gelukkig van wordt.
1. Jullie hebben – samen met medeoprichter Rob Smiers – DroomCarrière opgezet begin 2014. Wat doen jullie eigenlijk precies?
Wij helpen studenten en young professionals om hun droombaan te krijgen. Waar dat begon met uitsluitend sollicitatietraining, is onze dienstverlening breder geworden. We richten ons op het helpen met de carrière van jonge, hoogopgeleide mensen in bredere zin. Zij worstelen met allerlei vraagstukken, van erachter komen wat voor baan ze nu eigenlijk willen tot de salarisonderhandelingen aan toe. Om young professionals hierin te ondersteunen, bieden we workshops aan op universiteiten en hogescholen, (gratis en betaalde) online trainingen via www.droomcarriere.com en enkele keren per jaar persoonlijke ‘high-end’ sollicitatie- en loopbaancoaching. High-end vanwege de unieke baangarantie die we in deze variant bieden en het hoge prijskaartje dat daarmee samenhangt.
2. Hoe is het idee ontstaan om DroomCarrière op te richten?
Wij drieën hebben zelf in onze carrière veel te maken (gehad) met de dilemma’s, vragen en uitdagingen waar onze studenten nu tegenaan lopen. Naarmate we verder kwamen in onze eigen carrière, leerden we hoe de arbeidsmarkt en het werkende leven echt in elkaar zitten. Daar hebben veel jonge mensen, zeker aan het begin van hun carrière, niet echt een beeld van. Wij vonden dat de informatievoorziening en training op dit gebied veel beter kan. Zelf hadden we graag 8 jaar terug de trainingen van DroomCarrière willen doorlopen, zeg maar. Het idee om DroomCarrière op te richten is trouwens ontstaan tijdens een avondje filosoferen hierover (en bier drinken).
3. Hoe kunnen starters hun eigen droomcarrière bepalen?
Door globaal te bedenken wat ze willen en dat vervolgens te testen in de echte wereld. Met iemand uit dat specifieke werkveld praten, een sollicitatiegesprek aangaan en zelfs een baan proberen. Je DroomCarrière ga je niet uitdenken, maar gaandeweg ontdekken.
4. Ognjen, jij hebt met een paar jaar ervaring als fiscalist de stap naar consultancy gemaakt. Inmiddels ben je ook weer teruggegaan naar de fiscale branche. Is het moeilijk om als ‘zij-instromer’ een stap naar de consultancy te maken? Hoe heb jij dit destijds gedaan en wat heb je van de stap geleerd?
Ik wilde heel graag meer leren over strategie en marketing. Tijdens mijn fiscale carrière merkte ik dat die twee kernfacetten van bedrijfsvoering me enorm boeiden. Ik heb toen verschillende mensen uit onder meer de consultancybranche getrakteerd op een kop koffie en veel vragen gesteld. Toen ik het marketing strategiebedrijf VODW in beeld kreeg, heb ik via-via iemand gesproken die daar werkte. Zo kreeg ik een schat aan informatie die relevant was voor mijn sollicitatie. Daarnaast heb ik een aantal online cursussen gedaan ter voorbereiding van het case interview en assessment. Met deze voorbereiding en kennis heb ik de baan uiteindelijk gekregen. Het vergt dus wel degelijk voorbereiding, maar het is absoluut mogelijk om met ervaring de consultancy in te stromen.
Ik heb ontzettend veel geleerd van mijn tijd binnen bij VODW. Als je altijd in één werkveld werkt, kun je bepaalde vaardigheden van jezelf voor lief nemen, terwijl ze echt een sterk punt zijn. En andersom vallen ook zaken waar je minder goed in bent in zo’n totaal andere omgeving op. Verder heb ik geleerd te focussen op het grote plaatje en mezelf niet te verliezen in details. Die insteek kan je in veel werkvelden verder helpen. Daarnaast is de training en inhoudelijke kennis van marketing en strategie die ik bij VODW heb opgedaan ‘priceless’: deze kennis is relevant en toepasbaar waar je ook terechtkomt! Zeker ook in de fiscale wereld zijn er veel mensen die fiscaalinhoudelijk sterk zijn, maar veel minder kaas hebben gegeten van deze kernfundamenten van business.
5. Kenneth, ook jij begon jouw loopbaan binnen de adviesbranche, wat raad je onze lezers, die vanuit een andere branche de consultancy in willen, aan?
Ik begon mijn loopbaan binnen de consultancy, bij Accenture. Ik maakte direct kennis met de processen en werkwijze binnen het bedrijf en kon mij deze snel eigen maken. Voor mensen die vanuit een andere branche de consultancy in willen is dit vaak anders, omdat ze gewend zijn aan een andere manier van werken, of omdat ze bepaalde processen en/of activiteiten op een andere manier hebben leren aanpakken. Om uiteindelijk conflicten of misverstanden te voorkomen, vergt dit aanpassing.
De belangrijkste tip die ik heb voor mensen die vanuit een andere branche de consultancy willen is: verdiep je zo goed mogelijk in de denkwijzen en werkwijzen van het consultancybedrijf en vergelijk die met jouw eigen denkwijzen en werkwijzen. Ga na in hoeverre jij je moet aanpassen bij de overstap. Als de benodigde aanpassing (te) groot is, overweeg dan een ander consultancybedrijf. Als de aanpassing minimaal is of als je denkt dat je juist door de aanpassing beter wordt, ga er dan vooral voor!
6. Jullie leiden DroomCarrière naast jullie normale baan. In hoeverre bevinden jullie je nu in een droomcarrière?
Ognjen: Ik beleef zeker weten nu mijn droomcarrière, met de kennis en ervaring die ik bij VODW heb opgedaan werk ik tegenwoordig bij mijn oud-werkgever, van voor de overstap. Mijn werkzaamheden zijn een mix van fiscaalinhoudelijk werk en marketing / business development, precies de combinatie waar ik naar op zoek was. Daarnaast vind ik het echt heel gaaf om met Rob en Kenneth young professionals te helpen en aan DC te bouwen.
Kenneth: Ik werk sinds 2009 als zelfstandige, dus als het niet bevalt is het mijn eigen schuld. Gelukkig heb ik gaandeweg mijn weg erin gevonden en heb ik veel plezier in de projecten die ik uitvoer. Het is absoluut een positie waarin ik veel vrijheid geniet en ik ben er gelukkig mee. Ik wil het echter nog geen droomcarrière noemen, omdat ik vind dat ik niet al mijn ideeën en mogelijkheden heb benut, maar dat is meer een kwestie van tijd.
7. Starters kunnen bij jullie gebruikmaken van een gratis sollicitatietraining, een e-book met trainingsmateriaal aanschaffen of een compleet coachingstraject doorlopen. Hoe helpen jullie starters bij het maken van de juiste keuze?
De gratis sollicitatietraining en onze blog bevatten veel praktische tips gericht op het sollicitatietraject. Bijvoorbeeld hoe je er buiten de (vaak standaard) vacaturetekst achter kunt komen wat de werkgever echt wil en met die kennis in je CV en brief kunt onderscheiden van andere kandidaten. Maar ook zaken als netwerken en salarisonderhandelingen, waar meer mogelijk is dan starters denken. Onze e-book training is een complete stap-voor-stap handleiding om je droombaan te vinden en te krijgen. In feite is daarin onze filosofie en aanpak helemaal uitgestippeld, zodat je er zelf makkelijk mee aan de slag kunt. Tot slot helpen we een enkele keer kandidaten met persoonlijke coaching, waarbij we hem of haar door alle stappen heen helpen. We zijn volledig onafhankelijk en koppelen de kandidaten niet aan werkgevers, zoals een recruitmentbureau doet. We helpen onze studenten juist om met hun eigen netwerk aan de slag te gaan en trainen hen om ijzersterk te worden in zichzelf vermarkten en (tegen een zeer goede prijs) verkopen.
8. Tenslotte, welke tips en tricks willen jullie nog delen met werkzoekende starters?
Ren na je studie niet te snel naar de voor de hand liggende, bekende bedrijven en sectoren. Ga daar zeker mee in gesprek, maar kijk ook naar andere opties. Ga ook eens kijken bij een wat kleiner bedrijf, of een start-up. Als je wat tijd investeert in kennismaken met verschillende soorten bedrijven, kun je een beter idee gaan krijgen wat bij jou past en vergroot je bovendien je netwerk aanzienlijk. En je netwerk zal in veel gevallen je een veel makkelijkere toegang geven tot je droombaan dan een reguliere sollicitatieprocedure. Ga maar na, in welk geval zullen je CV en brief met meer belangstelling worden bekeken: 1) wanneer deze aan de HR-manager wordt aangereikt door een collega die jou via-via al kent of 2) als deze op een stapel met 600 andere ingezonden CV’s en brieven liggen? Kortom, investeer wat tijd om na te gaan wat een geschikt werkveld / geschikte werkgever voor jou is en leer de mensen die daar werken kennen. Dan maak je een grote kans om al snel je droombaan te vinden en te krijgen.