Bersin: Onboarding verhoogt succes werknemers

27 november 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

Strategische ‘onboarding’, ofwel het proces van het inhuren van personeel tot het succesvol integreren van ingehuurden binnen de cultuur van een bedrijf, kan nieuw aangenomen werknemers de juiste start bieden en hen helpen succes te behalen op de lange termijn. Dat concludeert Bersin by Deloitte in een nieuw rapport, waarin het vier richtlijnen geeft voor succesvolle onboarding.

Bersin by Deloitte, een HR-consultancybureau gespecialiseerd in HR-benchmarking en –analytics, bracht onlangs het rapport ‘Onboarding Software Solutions 2014: On-Ramp for Employees Success’ uit. De term ‘onboarding’ wordt gebruikt voor het proces van inhuren, oriënteren en onderdompelen van nieuwe werknemers in hun nieuwe rollen en de cultuur van de organisatie; een proces dat zowel als een urgente en belangrijke prioriteit gezien wordt door 79% van zakelijke leiders.

Bersin by Deloitte’s onderzoek onderstreept dit belang en stelt dat onboarding een significante rol kan spelen in het betrekken, behouden en helpen van werknemers om op lange termijn succes te behalen. “Uit onderzoek blijkt dat 4% van nieuwe werknemers hun baan verlaat na een desastreuze eerste dag en 22% van het personeelsvertrek plaatsvindt in de eerste 45 dagen van hun aansteling. Deze verliezen kunnen behoorlijk oplopen, gezien de schattingen dat het verliezen van een werknemer in het eerste jaar minstens drie keer het salaris van die werknemer kost”, zegt Katherine Jones, Vicepresident van Bersin by Deloitte.

Katherine Jones Vice president Bersin by Deloitte

In het onderzoek daagt het bureau producenten van virtuele onboarding-software uit om een consistente, dwingende en contextuele manier te ontwikkelen voor het personaliseren en leveren van een positieve ervaring voor nieuwe werknemers. Dit aangezien onboarding steeds digitaler wordt, waaronder via mobiele en sociale technologieën, en het internet. “De businesscase is sterk voor software die een werknemer snel productief kan maken, terwijl de werknemer zich de cultuur eigen maakt, met als uiteindelijke doel een verhoogde betrokkenheid en retentie”, zegt Jones.

Daarnaast biedt Bersin by Deloitte in het rapport een gids voor essentiële eigenschappen die vereist zijn voor een onboarding oplossing voor organisaties. De vier beginnende richtlijnen omvatten het op maat maken van de onboarding programma’s voor diverse functierollen en totale groepen, het bieden van voldoende ervaring en berichtgeving binnen de gehele organisatie, automatisering van onboarding voor efficiëntie en consistentie. En daarnaast zou onboarding eerder moeten beginnen en doorgaan tot een nieuwe werkkracht geïntegreerd is binnen de cultuur en productief is binnen zijn of haar baan. “Indien deze richtlijnen gevolgd worden kunnen zij hoogstwaarschijnlijk leiden tot een snellere aanpassing aan de cultuur, hogere betrokkenheidsniveaus, en een kortere tijd naar volle productiviteit”, sluit Jones af.